Gljivice na nogama

mudro ih pobijedite
čarapama od bambusa

Kako se riješiti gljivica na stopalima

Gljivice na nogama

Dobar dio dana provodite na nogama, da li posvećujete dovoljno pažnje vašim stopalima? Zašto se prema stopalima ne biste odnosili jednako pažljivo kao prema bilo kojem drugom dijelu tijela?

Nedovoljno davanje pažnje našim nogama, a posebno stopalima, može dovesti do niza problema. Znojenja nogu, neprijatan miris nogu, proširene vene, vode u nogama. A najčešći problem su gljivice na nogama tj. atletsko stopalo.

Ako primjetite pucanje i ljuštenje kože na stopalima, najčešće između nožnih prstiju i tabana, to je signal da imate gljivice na nogama.

gljivice na nogama
Gljivice na nogama

Šta je atletsko stopalo?

Atletsko stopalo – koje se naziva i tinea pedis – zarazna je gljivična infekcija koja pogađa kožu stopala. Može se proširiti i na nokte na nogama i rukama. Gljivična infekcija naziva se atletsko stopalo jer se često viđa kod sportaša.

Atletsko stopalo nije ozbiljno oboljenje, ali ponekad je teško izliječivo. Pogotovo ako imate dijabetes ili oslabljeni imunološki sistem.

Šta uzrokuje atletsko stopalo?

Sportsko stopalo se javlja kada gljiva tinea raste na stopalima. Gljivicu možete dobiti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirivanjem površina kontaminiranih gljivicom.

Gljiva uspijeva u toplim, vlažnim sredinama. Često se nalazi u tuševima, na podovima svlačionice i oko bazena.

Ko je u opasnosti?

Svako može dobiti atletsko stopalo, ali određena ponašanja povećavaju vaš rizik. Faktori koji povećavaju rizik od dobijanja atletskog stopala uključuju:

 • Bosonogo posjećivanje javnih mjesta, posebno svlačionica, tuševa i bazena
 • Dijeljenje čarapa, cipela ili peškira sa zaraženom osobom
 • Nošenje uskih cipela zatvorenih nožnih prstiju
 • Držanje stopala mokrim duže vrijeme
 • Znojenje stopala
 • Ako imate lakšu ozljedu kože ili noktiju na stopalu

Kako prepoznati gljivice na stopalima?

Postoje mnogi mogući simptomi atletskog stopala, koji uključuju:

 • Svrbež, peckanje i peckanje između nožnih prstiju ili tabana
 • Žuljevi na nogama koji vas svrbe
 • Pucanje i ljuštenje kože na stopalima, najčešće između nožnih prstiju i tabana
 • Suhu kožu na tabanima ili bokovima stopala
 • Sirova koža na stopalima
 • Obezbojeni, gusti i mrvičasti nokti na nogama
 • Nokti na nogama koji se odvajaju od nokta

Kako se dijagnosticira atletsko stopalo?

Liječnik može dijagnosticirati atletsko stopalo prema simptomima. Ili, liječnik može naložiti test kože ako nisu sigurni da gljivična infekcija uzrokuje vaše simptome.

Ispitivanje lezije kože kalijum hidroksidom najčešći je test za atletsko stopalo. Liječnik struže malu površinu zaražene kože i stavlja je u kalijev hidroksid. KOH uništava normalne stanice i ostavlja gljivične stanice netaknutima, tako da ih je lako vidjeti pod mikroskopom.

Znojenje nogu – Hiperhidroza

Šta je hiperhidroza?

Hiperhidroza je prekomjerno znojenje koje se najčešće javlja u rukama (palmarna hiperhidroza), aksilama ili pazuhu (aksilarna hiperhidroza) i stopalima (plantarna hiperhidroza). To se događa kod oko 3 posto stanovništva. U 40 posto pacijenata ostali članovi porodice također pate od hiperhidroze.

Prekomjerno znojenje je obično povremeno, ali može biti kontinuirano i obično se povećava s stresom i povišenom temperaturom.

Hiperhidroza je prekomjerna aktivnost simpatičkog nervnog sistema. To dovodi do sužavanja arterija i prekomjerne stimulacije znojnih žlijezda. Ovo ograničava protok krvi u rukama, čineći ih hladnima i ljepljivijima.

znojenje nogu
Znojenje nogu

Šta uzrokuje hiperhidrozu?

Uzrok hiperhidroze nije poznat, iako pretilost i povećana funkcija štitnjače mogu biti odgovorni kod većine pacijenata.

Koji su simptomi i efekti hiperhidroze na stopalima?

Plantarna hiperhidroza (znojenje stopala) može biti toliko jaka da može uzrokovati da noga sklizne s kočnice tijekom vožnje automobilom, klizanje u sandali može da izazove iskrivljeni zglob ili napuni cipelu znojem tako da se cipela ne može nositi nekoliko dana dak se ne posuši.

Kako se dijagnosticira hiperhidroza?

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu simptoma i fizičkog pregleda. Ne postoji test krvi ili rendgen za dijagnozu hiperhidroze. Test skroba može se izvesti na rukama, ali to se rijetko primenjuje kao opcija.

Prirodni lijek protiv gljivica na nogama

Ulje čajevca

Ulje čajevca, koje se naziva i melaleuka, esencijalno je ulje s antimikotičkim i antiseptičkim sposobnostima.

Neke kliničke studije pokazale su da bi ulje čajevca moglo biti efikasno protiv gljivica na noktima nogu.

Za upotrebu, ulje čajevca staviti na zahvaćenu kožu dva puta dnevno pamučnom krpom. Ovdje pronađite ulje čajevca terapeutskog kvaliteta.

Ulje divljeg origana

Ulje origana sadrži timol. Timol ima protugljivična i antibakterijska svojstva.

Da biste liječili gljivice na noktima nogu, dva puta dnevno nanesite ulje origana na zahvaćeni nokat pamučnom krpom. Neki ljudi zajedno koriste ulje origana i ulje čajevca.

Oba proizvoda su snažna i mogu izazvati iritaciju ili alergijske reakcije. Njihova kombinacija može povećati ovaj rizik.

Ekstrakt maslinovog lista

Smatra se da aktivna tvar u ekstraktu lišća masline, oleuropein, ima antifungalne, antimikrobne i imunološke sposobnosti.

Mast od listova masline možete nanijeti direktno na gljivice na noktima ili unositi u obliku kapsule.

Uzimanje jedne do tri kapsule listova masline tijekom obroka dva puta dnevno učinkovitije je od salve lišća masline u liječenju gljivica na stopalima. Pijte puno vode tokom ovog tretmana. Na internetu ili apoteci pronađite kapsule ili ulje ekstrakta lišća masline.

Sirće

Postoje samo nepotvrđeni dokazi koji podržavaju sirće kod liječenje gljivica na tabanima. Ipak, to je razumno siguran kućni lijek koji možete isprobati.

Za upotrebu natapajte zahvaćeno stopalo u jednom dijelu sirćeta u dva dijela tople vode (odnos 1:2) dnevno do 20 minuta.

Češnjak

Poznato je da bijeli luk ima neke antimikotičke i antimikrobne sposobnosti.

Gljivice na stopalima možete liječiti češnjakom stavljanjem nasjeckanih ili zgnječenih klinčića bijelog luka na zahvaćeno područje 30 minuta dnevno.

Ako vam miris bijleog luka smeta, mo\ete koristiti kapsule od bijlog luka i ise piti prema uputama proizvođača.

Prirodni lijek protiv znojenja nogu

Često mijenjajte čarape

Kad imate oznojena stopala, promjena čarapa jednom dnevno neće biti dovoljna. Umjesto toga, ponesite sa sobom dodatni par za podnevnu zamjenu kako biste držali stopala suhim i spriječili gljivice.

Prekomjerna vlaga može prouzročiti tinea pedis ili atletsko stopalo, a čarape mogu zarobiti bakterije na koži.

Važna je i vrsta čarapa koju odaberete. Potrebno je da odabirete čarape izrađene od prirodnih ili akrilnih vlakana – nešto što pomaže da vam stopala budu suha umjesto da zaglave vlagu između čarapa i stopala. Čarape od bambusa su idealno riješenje za vaša stopala.

Perite noge svakodnevno

Čak i ako se ne tuširate svaki dan, pranje nogu je neophodno. Najbolje je da očistite stopala antibakterijskim sapunom, pazeći da uđete među prste. Zatim nanesite kukuruzni škrob, prašak za stopala ili antifungalni prah nakon što se uvjerite da su vam stopala potpuno suva.

Koristite esencijalna ulja

Dajte uljima čajevca i eukaliptusa šansu! Znoj pomaže bakterijama da cvjetaju i rastu. Ulja čajevca i eukaliptusa imaju antibakterijska svojstva i najbolja su za one koji žele smanjiti miris stopala koji se razvija iz otpadnih proizvoda prekomjernih bakterija na nogama”.

Odaberite prozračnu obuću

Vaše čarape od bambusa su izuzetno važne za pomoć kod znojavih stopala, a takva je i vaša obuća. Vaše čarape i cipele trebale bi pomoći stopalu da diše. Određeni materijali upijat će vlagu, umjesto da je zarobljavaju na koži. Potražite pamuk i izbjegavajte poliester ili likru. Sandale će omogućiti isparavanje vlage, za razliku od čizama ili kožnih cipela koje zadržavaju vlagu.

Napravite kupku za noge

Kao i kod gljivica sirće i voda u omjeru 1:2 je odlična kupka i kod znojavih stopala.

kako ukloniti neprijatan miris nogu
Kako ukloniti neprijatan miris nogu

Kako ukloniti neprijatan miris nogu

Umetci za cipele mogu biti od velike pomoći u upijanju vlage, spriječavajući ona neugodna klizanja, kada se stopala oznoje. Ako nabavite umetke koji sadrže esencijalne mirisne mirise, pored znojenja riješićete se i neprijatnih mirisa.

Čarape od bambusa

Bambusova tkanina se poslednjih godina pojavljuje kao visokokvalitetni materijal poznat po svojim antibakterijskim svojstvima.

Ali kako pretvoriti teksturu poput Bambusove u nešto mekano i ugodno za nošenje, posebno kao čarape?

Kako se izrađuju bambusove čarape?

Da bi se bambus pretvorio u toliko priželjkivanu, luksuzno mekanu i udobnu tkaninu, isti mora proći vrlo dugotrajan postupak. Evo koraka potrebnih za proizvodnju bambusove tkanine:

 • Prvo se drobi lišće bambusa, njegova unutarnja korica i deblo kako bi fizički razbili materijal.
 • Zgnječeni bambus natopljen je u rastvoru natrijum hidroksida na 20 do 25 stepeni Celzijusa jedan do tri sata. U procesu formiranja lužine nastaje alkalna celuloza.
 • Celuloza se presuje da ukloni višak natrijum hidroksida iz smjese, a zatim je usitnjena u mlinu i ostavljena da se suši 24 sata.
 • Nakon toga, dodaje se u celulozu gotovo tri puta veća količina ugljen-disulfida koji će je pretvoriti u žele.
 • Dekomprimacijom se postiže da ispari sav višak ugljen-disulfida, a zatim se dodaje natrijum hidroksid, koji daje viskozni rastvor od 5% natrijum hidroksida i sedam do 15 procenata bambusovih vlakana.
 • Bambusova celuloza ubrizgava se u otopinu sumporne kiseline kroz mlaznicu za predenje, koja proizvodi bambusove niti koje su upletene u bambusovu pređu.
 • Zatim se pređa plete da bi se stvorile čarape, posteljina, odjeća itd.

Šta Bambusova vlakna čini mekanima?

Čudesno je kako se drvenasta biljka poput bambusa može pretvoriti u materijal dvostruko mekši od pamuka. Možda nam nećete vjerovati jer ni mi nismo vjerovali dok nismo probali. Bambusova tkanina ne samo da je mekana, već je i nevjerovatno izdržljiva.

Bambus je lagan. Bambus prirodno ima poroznu teksturu koja stvara porozna vlakna. Dobivena tkanina je lagana i nevjerovatno prozračna, što je čini idealnom za ljetnu odjeću. Njegova poroznost je i razlog zašto bambusove čarape dobivaju na popularnosti.

bambusovo drvo

Vlakna bambusa su takođe mekana, jer su tanke i glatke teksture s okruglim površinama. Osobe s osjetljivom kožom mogu imati značajne koristi od bambusovih čarapa. Štaviše, mogu se koristiti tokom cijele godine, jer su zimi tople, a ljeti hladne.

Kako djeluju čarape od bambusa

Regulišu temperaturu

Bambusove čarape mogu regulirati temperaturu vaših stopala. Slično kao i kod svile, ali za razliku od većine ostalih tkanina, bambus će vam pomoći da stopala zimi grijete a ljeti hladite.

Noge moraju disati kako bi ostale zdrave, a to čini bambus idealnom tkaninom za čarape.

Za osjetljivu kožu

Ako imate osjetljivu kožu ili ste skloni kožnim oboljenjima poput ekcema, bambusove čarape su također hipoalergene. Nježna tkanina miluje vam stopala i dizajnirana je da bude nerazdražljiva.

Dakle, ako patite od iritacija ili reakcija na određene tkanine, bambusove čarape će zasigurno  obradovati vaše noge.

Sprječavaju vlagu

Već smo gore napomenuli koliko je opasno imati vlažna stopala, kada cijeli dan nosite cipele i čarape. Noge trebaju ostati suhe kako bi se osjećale osvježeno i ugodno i kako bi se spriječile gljivične infekcije.

Bambusove čarape dizajnirane su za zaštitu od vlage jer su vlakna super upijajuća. U osnovi uklanjaju vlagu sa stopala, održavajući ih suhima i ugodnima.

Antibakterijska svojstva

Imati puno bakterija na nogama može dovesti do zdravstvenih rizika. Srećom, bambusove čarape smanjuju broj prisutnih bakterija, a stopala održavaju  zdravim.

Antibakterijska svojstva takođe pomažu u spriječavanju neprijatnih mirisa, a stopala ostavljaju osveženim.

Zaključak

Zbog gore navedenih svojstava, bambusove čarape vrlo dobro održavaju vašu kožu u odličnom stanju. Kombinacija nevjerovatno meke tkanine, zajedno s ostalim prirodnim svojstvima, pružaju njegu stopala koja će vam trebati, da bi stopala bila sretna u ugodnoj atmosferi tijekom cijele godine.

Osim toga, impresivna svojstva bambusovih čarapa čine ih pogodnim za nošenje na treninzima i na poslu tokom svake sezone.

Dostupne boje i veličine

Ako imate problema sa stopalima, želite da predupredite bolesti stopala ili svojim nogama jednostavno želite da poklonite čarape sa 5 zvjezdica, na pravom ste mjestu.

U akcijskoj ponudi nudimo 5 pari čarapa u jednom setu.

Proizvedene su od 100% drveta bambusa, za razliku od drugih čarapa koje u sebi sadrže i sintetiku.

Zahvaljujući svojoj rastegljivosti, odgovaraju veličinama 41-45.

Odlično riješenje za muškarce i žene, koji žele da imaju čista stopala bez gljivica i neugodnih mirisa.

Dostupne u više boja:

 • Krem
 • Smeđa
 • Plava
 • Tamno siva
 • Svijetlo siva
 • Crna

Pet pari visokokvalitetnih čarapa od bambusa po nevjerovatnoj cijeni od 25KM! Poštarina za cijelu Bosnu i Hercegovinu je simbolična i iznosi 3KM, dok je za Sarajevo dostava besplatna!

Boje možete kombinovati po Vašoj želji.

Naručite čarape od bambusa

čarape od bambusa

  U jednom setu možete kombinovati 5 (pet) pari čarapa


  Top