Za šta je dobra kamilica

Sve o biljci kamilici

Čaj od kamilice ili čaj od manzanile popularna je sorta čaja puna antioksidansa. Glavne zdravstvene prednosti čaja od kamilice uključuju sposobnost regulacije spavanja, pomoć u probavi, jačanje imuniteta, zaštitu kože, niži nivo stresa i smirivanje menstrualnih grčeva. Zbog svoje protuupalne prirode, pomaže u liječenju proljeva i nadutosti.

Šta je čaj od kamilice?

Sušeno cvijeće kamilice dobiveno iz porodice biljaka Asteraceae koristi se za razne prirodne lijekove i ljekovite obloge. Njihov najpopularniji oblik je čaj.

Ove biljka se može naći u različitim državama u mnogim oblicima, pa čaj od kamilice koji se nalazi u jednom dijelu svijeta možda nije isti kao negdje drugdje, ali osnovne komponente su prilično slične i pružaju slične učinke.

za šta je dobra kamilica
za šta je dobra kamilica

Na primjer cvjetovi njemačke kamilice imaju najjače koncentracije korisnih spojeva i hranjivih sastojaka u odnosu na druge čajeve od kamilice.

Čaj od kamilice ima ugodan zemljani i cvjetni ukus. Poznat je po zdravstvenim prednostima. Prisustvo flavonoida, seskviterpena (često povezanih sa antiseptičkim, antibakterijskim ili protuupalnim svojstvima) i drugih moćnih antioksidansa u ovom čaju imaju značajne učinke na ljudsko tijelo.

Iako se obično koristi kao napitak, ekstrakt kamilice koristi se i u kapsulama i aromaterapijskim uljima. Losion od kamilice se lokalno primjenjuje u određenim slučajevima za olakšanje različitih kožnih problema. Proizvodi za bebe poput sapuna, šampona i maramica popularni su zbog svoje umirujuće prirode.

Nutritivna vrijednost kamilice

Čaj od kamilice sadrži mnoge vitamine i minerale, kao što su kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, tiamin, riboflavin i vitamina A. Ostale hranjive tvari uključuju folate, željezo i cink. Jedna šolja (237 ml) skuvanog čaja od kamilice daje 2 kcal energije, 0,47 g ugljenih hidrata.

Pripremanje čaja od kamilice

Čaj se može pripremiti na više načina, kod nas je uobičajeno da se sprema u ključaloj vodi.

Staviti vodu na šporet i sačekati da voda proključa. Kada voda proključa, vodu skidamo sa šporeta i ostavljamo je da poklopljena odstoji 5 minuta. Na ovaj način postićićemo da temperatura vode padne na 90 stupnjeva Celzijevih. Nakon toga u vruću vodu stavljamo čaj od kamilice ili vrećice. Ako stavljamo cvjetove potrebno je dobro promiješati. Zatim posudu sa čajem ponovo pokrivamo i pustimo da ostoji, u zavisnosti koliko je to preporučio proizvođač.

Čaj je uvijek nabolje piti nezaslađen. Djeci možemo dodati malo meda i limuna. Med i limun ododajemo kada je čaj odstojao, nikako prije zato što su i med i limunov sok (vitamin C) termolabilni i gube sva ljekovita svojstva na visokoj temperaturi.

Zdravstvene dobrobiti

Pogledajmo bliže blagodati pijenja čaja od kamilice.

Za bolji san

Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Clinical Pharmacology, čaj od kamilice može se koristiti kao opće sredstvo za spavanje, posebno za ljude koji se bore s apnejom u snu i nemirnim snom. Ispijanje tople šalice čaja od kamilice bez kofeina može vam pomoći da brže zaspite i probudite se osvježenijim. Toplo se preporučuje novim majkama nakon porođaja da poboljšaju kvalitet svog sna.

Smanjuje upalu želuca

Ako patite od iritacije želuca, u rasponu od blagog nadimanja do simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS), čaj od kamilice može vam biti od velike pomoći. Snažna antispazmodična i protuupalna svojstva kamilice vrlo su učinkovita u liječenju grčeva u želucu i crijevima. Redovna konzumacija čaja od kamilice može pomoći u smanjenju problema poput IBS-a, mučnine, grčeva mišića, želučane gripe i gastroenteritisa. Takođe ublažava bolove i grčeve kod čira na želucu.

kamilica za mršavljenje
kamilica za mršavljenje

Kamilica za mršavljenje

Kamilica zbog bogatog sastava može pripomoći u smanjenju tvrdokornih naslaga. Doduše ne sama već u kombinaciji sa drugim bijkama kao što je Go Slim čaj.

Upravlja dijabetesom

Istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da čaj od kamilice može biti koristan za ljude koji pate od dijabetesa. Pomažući snižavanju nivoa šećera u krvi i regulišući količinu inzulina u krvi. Moćne organske hemikalije u kamilici pomažu u uklanjanju masivnih padova i skokova šećera u krvi.

Regulisanje dijabetesa pomaže kod bolesti bubrega, a pošto je kamilica i diuretik, ista je nezaobliazna kod čajeva za bubrege.

Kamilica za zdravije srce

Istraživanje objavljeno sa Univerziteta Tufts u Bostonu, MA, otkriva da čaj od kamilice pomaže u snižavanju krvnog pritiska i nivoa LDL (lošeg) holesterola, čineći vaše srce zdravijim. Druga istraživačka studija otkriva da ona takođe smanjuje pojavu različitih kardiovaskularnih problema.

Jača imunološki sistem

Fenolni spojevi prisutni u čaju od kamilice pomažu u jačanju vašeg imunološkog sistema i sprečavanju infekcija. Ostali spojevi prisutni u čaju od kamilice također se bore protiv prehlade, gripe i sinusa, na kraju, ublažavajući zagušenja.

Ublažava stres i anksioznost

Jedna od najpopularnijih upotreba čaja od kamilice je pružanje oslobađanja od stresa i anksioznosti. Nakon dugog radnog dana,topla, umirujuća priroda ovog napitka može vam pomoći povećati nivo serotonina i melatonina u vašem tijelu. Ovi hormoni mogu uspješno eliminirati stres i brigu.

Kamilica također pruža olakšanje od migrene i glavobolje. Kako je upijanje ovog čaja također opuštajuće, može vam usporiti um i ukloniti klasične simptome anksioznosti. Jedna do dvije šalice čaja od kamilice dnevno mogu značajno djelovati protiv kroničnog stresa. Istraživanja sugeriraju da čaj od kamilice također može pomoći u ublažavanju simptoma depresije kod žena nakon poroda.

Njega kože

Zbog protuupalne i antioksidansima bogate prirode čaj od kamilice ne koristi se isključivo kao napitak. Lokalna primjena čaja od kamilice ublažava iritacije, pa čak i stanja kože poput ekcema.

Takođe može značajno poboljšati zacjeljivanje i smanjiti pojavu mrlja i bora na licu. Uklanjanjem oksidativnog stresa i jačanjem imunološkog odgovora može učiniti čuda za vašu kožu.

Često se koristi u kremama za bolove koji imaju funkciju da umanje bolove u koži i potkoćnom tkivu kod artritisa i reume.

Sprječava osteoporozu

Ekstrakt kamilice pomaže u stimuliranju aktivnosti osteoblasta, ćelija koje grade kosti. Dakle, čaj može pomoći u povećanju gustine kostiju i može posredovati štetne učinke osteoporoze.

Ublažava menstrualne bolove

Protuupalna priroda čaja od kamilice čini ovaj relaksant popularnim izborom za žene koje se bave simptomima menstruacije, misle na nadutost, grčeve, anksioznost, znojenje, nespavanje i promjene raspoloženja.

Antialergijska svojstva

Čaj od kamilice može pomoći u modulaciji imunološkog odgovora na alergene u tijelu. Djelujući kao antihistaminik, može smiriti ove alergijske reakcije u tijelu.

Hemoroidi

Uz pružanje umirujućeg učinka, čaj od kamilice pomaže i kod hemoroida.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top