Bademovo ulje

Porijeklo

Možete primjetiti ako prošetate bilo kojim odjeljkom za njegu ljepote, u bilo kojem salonu, ​​spa ili lokalim apotekama i primijetit ćete da je bademovo ulje jedan od najčešćih sastojaka koji se nalazi u većini kozmetičkih proizvoda, a u nekim slučajevima i kao glavni sastojak.

Bademi su sjemenke voćke koja je srodnik porodice ruža. Većina komercijalno uzgojenih stabala badema se dodaje na panjeve breskve (podloge), što ih čini otpornijim na štetočine. Prunus dulcis, što znači “slatki badem”, je najčešće konzumirana verzija badema. “Gorki” badem sadrži otrovnu hemikaliju zvanu cijanovodonična kiselina koja može biti smrtonosna za ljude ako se previše jede sirova. Kada se zagrije, ova hemikalija se uništava, što čini gorki badem bezbednim za konzumiranje. Slatki bademi, orašasti plodovi koji se najviše konzumiraju, čine 62 posto tržišta orašastih plodova.

Bademi potječu iz centralne Azije i uzgajaju se na Mediteranu vijekovima unazad. Badem je simbolizirao nevinost i često se koristio kao blagoslov za brak. Egipćani su ostavili bademe u grobnici kralja Tuta kako bi mu pružili hranu u zagrobnom životu. Godine 1700. franjevački padres donio je badem u Kaliforniju iz Španije. Do početka dvadesetog stoljeća, industrija badema je čvrsto uspostavljena u oblastima Sacramento i San Joaquin u Kaliforniji.

Sjedinjene Države osiguravaju 88 posto svjetske proizvodnje badema, a Kalifornija raste najveći dio američke ponude. Uzgajaju se i u Španiji, Turskoj, Grčkoj i Italiji.

Bademovo ulje je jedno od najtraženijih ulja zbog bogate koncentracije linolne i oleinske masne kiseline. Ulje se proizvodi od gorkih i slatkih badema. Za razliku od ulja gorkog badema, koje ima kulinarske prednosti, slatka vrsta ima zadivljujuća svojstva restrukturiranja i hidratacije kožue te se široko koristi u kozmetičkoj industriji.

Sadrži vitamin B6 i druge metalne elemente poput željeza, magnezija i nezasićenih triglicerida.

Aromaterapija

Bademovo ulje se obično koristi u aromaterapiji zato što ostavlja umirujući učinak na cijlo tijelo kao i na nervni sistem. Nježan i prijatan miris opušta um i ublažava raspoloženje.

Bol

Bol u mišićima, osip i upale mogu se efikasno izliječiti bademovim uljem.

Kosa

Poznato je i da bademovo ulje sprječava ćelavost i opadanje kose, pošto jača korijen i čini pramen kose jačim. Visok hranljivi kapacitet ulja ne dozvoljava da se razviju ispucali vrhovi. Još jedna značajna prednost ulja je da se pokazalo kao odlično sredstvo za čišćenje kose. Kada se nanese na kosu, ljepljivo ulje upija sve čestice prašine koje su ušle u kosu i olakšava proces čišćenja.

Ulje poboljšava cirkulaciju u vlasištu i podstiče jačanje kose. Takođe joj daje blistavost i sjaj.

Dobro je u liječenju svraba vlasišta.

Za podočnjake

Bademovo ulje se može koristiti i za uklanjanje podočnjaka, poboljšanje tena kože i odlaganje procesa starenja.

Smanjuje tamne podočnjake tako što podmlađuje kožu i odbacuje višak kože nastao nakon alergija.

Protiv parazita

Gorčina ovog ulja je veoma efikasna u ubijanju glista, ali mora biti potpuno u malim dozama najbolje koristiti specijliyovane gotove proizvode protiv parazita.

Za smirenje

Smatra se da ulje gorkog badema sadrži jedinjenje glukonata “Alomajaddalin” koje utiče na nerve i bol.

Mršavljenje

Ima aktivnu ulogu u gubitku težine i detoksikaciji, jer djeluje na diurezu i tako oslobađa tijelo od toksina, te djeluje na snižavanje krvnog tlaka.

Koža

Bademovo ulje je odlično za čišćenju kože, a može se koristiti za različite tipove kože.

Koristi i za masažu lica, jer omekšava i njeguje kožu pomažući da je učini glatkom i finom. Kako je dobro za sve tipove kože, ulje se koristi i za ublažavanje suvoće, bolova i svraba.

Pokazano je ublažava autoimune reakcije kao bolesti psorijaze, pa je zbog toga jedan od glavnih sastojaka krema za psorijazu.

Prednosti za srce

Poboljšava zdravlje srca u smislu prevencije bolesti, jer sadržaj masti i proteine koji su dobri za regulaciju cirkulacije krvi. Može se koristiti kao dio dijete sa malo zasićenih masti kako bi se smanjila učestalost srčanih bolesti.

Ishrana

Pored ulja, bademi se vrlo često koriste u ishrani.

Neotvorene posude s bademima mogu se čuvati u frižideru ili hladnoj ostavi do dvije godine. Nakon otvaranja, treba ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi i potrošiti u roku od tri mjeseca.

Prijedlozi za pripremu i posluživanje:

  • Pečenje badema prije serviranja ističe njihov bogat okus.
  • Pospite narezane bademe na granolu, hladne žitarice ili jogurt za doručak.
  • Engleski mafin ili tost namažite bademovim puterom. Maslac od badema, koji se prodaje u tegli, dostupan je pored putera od kikirikija, džemova i konzervi u nekim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.
  • Koristite bademovo mlijeko u smutijima za doručak ili na žitaricama. Naći ćete ga u nehlađenoj kutiji pored odjela za sojino mlijeko u supermarketu.
  • Jedite miks od badema ili grickalicu.
  • Ispecite cele bademe sa soli i raznim začinskim biljem, kao što su ruzmarin, timijan, kari u prahu, kim, cimet ili kardamom za malo ritma.
  • Dodajte naribane bademe u pirinač, kus-kus, druga jela od žitarica i tjesteninu.
  • Mljeveno bademovo meso koristite za zdravo “paniranje” za ribu ili živinu.
Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top