Čaj za prostatu

problemi nestaju sa
100% prirodnim čajem

Kako smiriti uvećanu prostatu?

Problemi sa prostatom

problemi sa prostatom
Problemi sa prostatom?

Svaki muškarac bar jednom u životu je imao problem sa prostatom. Da li imate problem da mokrite, ili imate bolove posle ejakulacije?

Ovo mogu biti znaci problema sa prostatom. Dobra vijest je da su u većini slučajeva, ovi problemi prolazni, i otklonjivi, ali, kao i kod svakog organa, komplikacije su moguće.

Tekst koji slijedi bi mogao pomoći da se bolje informišete o uzrocima, posljedicama kao i o nekim prirodnim lijekovima, namirnicama i vježbama za prostatu.

Šta je prostata

Prostata je mali, mekani organ. U prosjeku je otprilike veličine oraha ili ping-pong lopte. Teška je oko 30 grama i obično je mekana i glatka na dodir.

Prostata se nalazi duboko u karlici, između penisa i bešike. Prostatu je moguće osjetiti stavljanjem prsta u rektum i pritiskom prema prednjem dijelu tijela.

Uretra, cijev koja izbacuje urin i sjeme iz tijela, prolazi kroz prostatu. Budući da prostata okružuje ovu cijev, problemi s prostatom mogu utjecati na protok urina.

Ovaj organ je dio muške seksualne ili reproduktivne anatomije. Ostali dijelovi uključuju penis, skrotum i testise.

caj za prostatu

Funkcija prostate?

Prostata nije vitalni organ, ali je izuzetno važna za plodnost.

Pomaže u stvaranju sjemena

Primarna funkcija prostate je doprinositi prostatičnoj tečnosti u sjemenu. Prostata doprinosi između 20–30% tečnosti u ukupnoj zapremini sjemena. Ostatak potječe od sjemenskih mjehurića (50–65%) i testisa (5%)

Tekućina prostate sadrži komponente koje čine sjeme idealnom supstancom za život spermatozoida, uključujući enzime, cink i limunsku kiselinu. Jedan od važnih enzima je antigen specifičan za prostatu (PSA), koji pomaže da sjeme bude rjeđe i tekuće.

Tekućina u sjemenu pomaže sprematozoidima da putuju niz mokraćnu cijev i prežive put ka jajašcu, što je neophodno za razmnožavanje.

Tečnost prostate je blago kisela, ali ostale komponente sjemena čine je alkalnom u cjelini. Ovo služi za suzbijanje kiselosti rodnice i zaštitu sperme od oštećenja.

Zatvaranje uretre tokom ejakulacije

Za vrijeme ejakulacije prostata se skuplja i ubrizgava prostatsku tečnost u uretru. Ovdje se miješa sa spermatozoidima i tečnošću iz sjemenih vrećica kako bi stvorio sjeme koje tijelo tada izbacuje.

Kada se prostata kontrahira tokom ejakulacije, zatvara otvor između bešike i uretre, gurajući spermu brzinom. Zbog toga je u normalnim anatomskim situacijama nemoguće istovremeno mokriti i ejakulirati.

Metabolizam hormona

Prostati su potrebni androgeni, muški spolni hormoni, poput testosterona, da bi pravilno funkcionisali.

Prostata sadrži enzim naziva 5-alfa-reduktaza, koji pretvara testosteron u biološki aktivan oblik nazvan dihidrotestosteron (DHT).

Ovaj hormon je važan pouzdan izvor za normalan razvoj i funkciju prostate. Kod muškarca u razvoju presudan je za razvoj sekundarnih spolnih karakteristika, poput dlake na licu.

Prostatitis simptomi

Prostatitis simptomi
Prostatitis simptomi

Problem sa prostatom često uzrokuje probleme sa mokrenjem ili kontrolom bešike. To može uključivati ​​sljedeće:

 • Loša kontrola bešike, uključujući česte posjete kupatilu
 • Urinarna hitnost, ponekad sa samo malom količinom urina
 • Poteškoće s pokretanjem mlaza ili zaustavljanjem i pokretanjem mlaza tokom mokrenja
 • Slab ili tanak mlaz urina

Takođe, problem sa prostatom može biti okidač za nezadovoljstvo seksualnom aktivnošću, infekcije mokraćnog sustava, kamenje u mjehuru ili u ekstremnim slučajevima zatajenje bubrega.

Ako osoba uopće nije u stanju da mokri, treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Osoba bi trebala posjetiti svog liječnika ako primijeti bilo koji od sljedećih simptoma:

 • Bol tokom mokrenja ili nakon ejakulacije
 • Učestali slabi mlaz kod ejakulacije
 • Bolovi u penisu, skrotumu ili području između skrotuma i anusa
 • Krv u mokraći
 • Jaka nelagoda u trbuhu
 • Slaba struja urina ili kapanje na kraju mokrenja
 • Groznica, jeza ili bolovi u tijelu
 • Poteškoće s kontrolom bešike, poput zaustavljanja ili odgađanja mokrenja
 • Ne možete potpuno isprazniti bešiku
 • Urin neobičnog mirisa ili boje
čaj za prostatitis

Najčešći problemi sa prostatom

Prostatitis (upala prostate)

Prostatitis je uobičajeno oticanje ili upala prostate. Ovo je najčešći problem prostate kod mlađih od 50 godina.

Akutni prostatitis je iznenadna upala prostate. To se može dogoditi zbog bakterijske infekcije. Pojavi se iznenada i može se brzo izliječiti odgovarajućim antibiotskim tretmanom.

Kada upala prostate traje duže od 3 mjeseca, poznata je kao hronični prostatitis ili sindrom hroničnog bola u karlici. Ovo pogađa 10–15% muškaraca.

Uvećana prostata

Poznata i kao benigna hipertrofija prostate (BPH), najčešći je problem prostate poslije pedesete godine.

Do proširenja se najčešće dolazi u prijelaznoj zoni.

Kada se prostata poveća, ona pritiska i steže uretru, sužavajući cijev uretre. Sužavanje uretre i smanjena sposobnost pražnjenja mokraćnog mjehura uzrokuju mnoge probleme povezane s ovim stanjem. Kako se ovo stanje nastavlja, mjehur može postati slabiji i neće se moći pravilno isprazniti.

Povećana prostata otežava mokrenje i, u rijetkim, ozbiljnim slučajevima, može u potpunosti spriječiti mokrenje. Ovo je stanje koje se naziva zadržavanje mokraće i koje zahtijeva hitnu medicinsku procjenu.

Rak prostate

Prema Američkom društvu za rak, ova bolest je najčešći oblik kancera kod muškaraca posle karcinoma kože. Utječe na otprilike 1 od 9 muškaraca tijekom svog života.

U prosjeku ljudi dobiju dijagnozu karcinoma prostate u dobi od 66 godina.

Ishrana za prostatu

Prvi korak u prevenciji raka prostate je poboljšanje općeg zdravlja. Težina bi trebala biti u granicama normale za vašu visinu. Ako imate previše kilograma, obratite se svom liječniku za savjet i hranite se zdravo, s malo masne ili slatke hrane. Ovo u kombinaciji sa svakodnevnim vježbanjem poput hodanja i plivanja trebalo bi pomoći.

Pijte puno vode – voda je vitalna za zdravlje. Sprečava glad i izbacuje toksine iz tijela. Šest do osam čaša dnevno je idealno, a čaj i kafa se u to ne računaju! Smanjite alkohol.

Likopen – koji se uglavnom nalazi u paradajzu je antioksidans koji ima dokazano blagotvorno dejstvo na zdravlje prostate. Studije su pokazale da muškarci koji konzumiraju velike doze likopena imaju mnogo nižu učestalost raka prostate.

Kuhanjem se likopen ne uništava i zato se nalazi u umaku od paradajza, pasti od paradajza i u svim vašim omiljenim talijanskim jelima!

Izoflavoni koji se nalaze u zrnu soje i proizvodi poput sojinog mlijeka ili tofu-a imaju uravnotežujući učinak na tjelesne hormone. Izoflavoni se mogu suprotstaviti višku testosterona koji može dovesti do raka prostate.

Beta-karoten koji se nalazi u mrkvi i drugom povrću jarkih boja može stimulirati T-pomoćne ćelije koje sprečavaju razvoj karcinoma.

Selen je izuzetno važan mikro hranjivi sastojak koji je potreban samo u malim količinama. Selen se može naći u određenim namirnicama, ali tlo u mnogim dijelovima svijeta ima nedostak ovog minerala i uzgojena hrana ga ne može apsorbirati. U ovom slučaju korisni su dodaci ishrani od selena.

Zeleni čaj zahvaljujući antioksidantima kojima obiluje se pokazao kao dobro antibakterisjko sredstvo kod problema kod prostate i generalno urinarnog trakta.

Vježbe za prostatu

Iskorak

Iskorakom se podstiču na rad gluteusi, tetive, mišići prostate, kvadricepsi i mišići potkoljenice. Učinkovitiji su u kombinaciji s vježbama poput čučnjeva. Rutina započinje tako što stojite ravno s jednom nogom naprijed, a drugom unazad. Držeći udobnu težinu, polako pomjerite prednje koljeno prema dolje u položaj od 90 stepeni. Držite leđa ravno i gledajte ravno prema naprijed. Zadržite se u ovom položaju najmanje 10 sekundi, umanjite težinu na petama i lagano se vratite u položaj u kojem ste započeli. Ponovite 12 do 16 puta, a zatim zamijenite noge. Ovu vježbu treba raditi samo jednom ili dva puta svake sedmice, a trebat ćete 2-3 seta po nozi.

Čučnjevi

vjezbe-za-prostatu
Vježbe za prostatu

Čučnjevi, poput iskoraka, rade na tetivama i gluteusu. Za nas je bitno da jačaju mišiće oko prostate. Jači mišići u ovom području mogu pomoći u sprečavanju nehotičnog mokrenja. Započnite s odvojenim stopalima i stojeći uspravno. Stopala držite u širini bokova, a nožni prsti trebaju biti usmjereni ravno. Čvrsto uvucite trbušnjake i osigurajte da su vam bedra paralelna sa tlom. Pri savijanju, 90 stepeni je maksimum koji biste trebali saviti. Vježbu treba ponavljati 12-16 dnevno.

Joga – Pet Tibetanaca

Joga može pomoći u održavanju zdrave kondicije. Određeni položaji joge, kao što je sjedenje sa ukrštenim koljenima, povećavaju protok krvi u prepone i mišiće karlice. Postoje joga položaji slični redovnim vježbama za dno zdjelice koji mogu ojačati mišiće donjeg dijela tijela i pomoći u prevenciji problema povezanih s mokraćnim sustavom, poput kapanja mokraće i bolova tijekom mokrenja.

Posebno bi ovom prilikom istakli vježbe “Pet Tibetanaca”. Vježbe su namenjene bilo kom uzrastu, vrlo su lagane, a utiču na opšte poboljšanje organizma, pa i na funkcionisanje prostate.

Vježba za dno zdjelice

Vježba za dno zdjelice djeluje na mišiće ritmičkim kontrakcijama i opuštanjem. Dok opuštate mišiće, sve što trebate da radite je da opustite mišiće. U suportnom kada stežete, potrebno je držati mišiće čvrstim, što jače možete, a nakon toga omogućiti mišićima da se potpuno opuste. Ova se rutina može ponoviti nekoliko puta.

Specijalna vježba za prostatu

Postoje neke vježbe koje se smatraju “čudotvornom vježbom za prostatu” i tvrde da liječe nekoliko zdravstvenih problema. Ove vježbe će ojačati mišiće prostate i održati organ zdravim. Da biste započeli rutinu, ustanite, duboko udahnite i izdahnite. Potpuno izdahnite kad posljednji put udahnete, a zatim usisajte stomak. Držeći položaj, stisnite tijelo kako biste pospješili protok krvi. Osjetit ćete sve mišiće između vašeg stidnog područja i grudi. Sada se opustite i udahnite, dopuštajući trupu da se vrati u normalu. Ova se rutina može ponoviti 3-5 puta svaki dan, ali ne zaboravite pričekati minutu ili dvije prije svakog ponavljanja.

Ne mokrite stojeći

I na kraju iako ne spada u red pravih vježbi, mnogim ljudima je pomoglo da prilikom mokrenja umesto u stajaćem položaju zauzmu čučeći položaj, tj. sjednu na wc šolju prilikom mokrenja!

čaj za upalu prostate

Čaj za prostatu – Prostamid

Pored lijekova za prostatu koje vam je prepisao vaš ljekar, pravilne ishrane i gore opisanih vježbi, glavni saveznik u borbi protiv upake prostate su čajevi.

Dobar čaj za prostatitis ima prednost u odnosu na sve metode pošto se olakšanja mogu primjetiti već za par dana, i naravno ako je čaj napravljen od prirodnih sastojaka, mogučnost alergija i kontraindikacija su svedene na najmanju moguću mjeru.

Upravo takav prirodni lijek za prostatu je čaj Prostamid.

Prostamid je klinički testiran i rezultati na 2000 ispitanika su sljedeći:

 • Bolovi u preponama i prilikom mokrenja su nestali – 99% ispitanika.
 • Mokrenje se vratilo na normalu – 99% ispitanika.
 • Upala prostate je nestala – 96% ispitanika!
 • Impotencija je nestala – 93% ispitanika.
 • Poboljšannje općeg stanja – 98% ispitanika.

Zašto je Prostamid tako djelotvoran? Zahvaljujući izabranim sastojcima i njihovom kombinacijom, ovaj čaj je veliki borac protiv bakterija u mokraćnim kanalima i urinarnom traktu, što kao posljedicu ima smanjenje ili nestanak upale prostate i vraćanje potencije kod mučkaraca.

Prostamid čaj je bogat antioksidantima koji su blagotvorni za zdravlje prostate. Takođe, ovaj čaj ne sadrži kofein, a poznato je da kofein ima štetna dejstva kada je u pitanju prostata.

Prostamid je odličan i za detoksifikaciju tijela pošto efikasno utiče na izlučivanje otrova i viška vode.

Dinamika inflamatornog odgovora

dinamika-inflamatornog-odgovora
Čaj za prostatu – Prostamid

Sastav

 • Korjen koprive (Urticae radix) – odličan za podsticanje mokrenja i potpuno pražnjenje mjehura. Pripravci korijena službeno su odobreni za liječenje benigne hiperplazije prostate (nezloćudnog povećanja prostate). Često se uspješno koristi kod čestog noćnog mokrenja i osjećaja neugode tijekom mokrenja.
 • List uve (Uvae folium) – Uva je svima dobro poznata i svi smo je makar jednom popili u životu kada smo imali problema sa mokrenjem. Djeluje kao uroantiseptik a zbog tanina kao adstringens. Djeluje antiseptično slično ostalim fenolima i mokraća se oboji maslinasto zeleno. Dobar je diuretik.
 • List breze (Betukae folium) – Prirodni analgetik koji otklanja bolove pri otežanom ili nepotpunom mokrenju, od upale i infekcije mokraćnih kanala.
 • List peršuna (Petroselini folium) – Bogat vitaminima A, C i E. Spada među najbogatije biljke po sadržaju vitamina C. Takođe sadrži brojne minerale: kalij, željezo, kalcij, mangan, magnezij i bakar. Treba paziti na količinu koja se unosi u tijelo, jer u većim količinama mogu se pojaviti problemi u gastrointestinalnom traktu. U čaju Prostamid, peršun je u pravom omjeru koji je koristan a nikako škodljiv za tijelo.
 • List ruzmarina (Rosmarini folium) – Dobar za ublažavanje bolova.

Kako se koristi

 • 3 supene kašike čaja potopiti u 3 dl ključale vode
 • Kuhati 10 minuta na laganoj vatri
 • Ohladiti čaj u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje
 • Procijediti i konzumirati ujutro prije obroka (ili dva puta dnevno, prije obroka i poslijepodne kod težih slučajeva)

Lijekovi za prostatu iskustva

Alen 45
Prije 10 godina sam dobio dijagnozu “hronični prostatitis”. S vremenom sam naučio da živim s tim. Ali kada smo žena i ja htjeli da dobijemo dijete, bilo je problema sa začećem. Testovi su pokazali da sam neplodan – loš kvalitet sperme kao posljedica prostatitisa. Počeo sam da tražim ekspres način liječenja ove bolesti. Nisam htio da se trujem hemijom, htio sam nešto prirodno. U krajnjem slučaju, već sam bio spreman na operaciju. Ali, na sreću, prošlo je bez toga – pročitao sam na medicinskom forumu o čaju Prostamid. Ovaj prirodni lijek za prostatu sam pio 2 mjeseca po nekoliko šolja na dan u kombinaciji sa drugim lijekovima i sad sam potpuno zdrav. Nalazi su pokazali da više nemam prostatitis. I što je najvažnije: žena mi je trudna!

Cijena

Čaj za prostatu Prostamid možete nabaviti po slijedećim cijenama:

 • Srbija: 3700RSD
 • Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Albanija, Kosovo: 39EUR
 • Bosna i Hercegovina: 55KM
 • Sjeverna Makedonija: 2400MKD
 • Njemačka, Austrija, Italija: 49€

Klikom na ovaj LINK garantujemo vam kvalitet i originalan proizvod. Za vas pratimo tržište, pronalazimo najbolje ponude i obavještavamo vas o njima.

Naručite Prostamid čaj

problemi sa prostatom

  Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
  Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
  Kontakt Prijava na listu
  MAXPonuda.com Copyright © 2024
  Top