Peršun za zdravlje

Porijeklo

Peršun je porijeklom iz mediteranske regije južne Europe i zapadne Azije.

Prema starogrčkoj legendi, peršun je nikao iz krvi koju je prolio pali heroj Arhemorus kada su ga zmije ubile i pojele.

Drevni Grci su biljku držali svetom, pa se zbog toga peršun nikada nije stavljao na njihove stolove. Oni su peršun koristili za ukrašavanje grobnica i pravili su vjenčiće od peršuna kojima će nagrađivati pobjednike na Isthmianskim igrama, na isti način kao što se vijenci od lovora dodjeljuju olimpijcima.

Nije samo hrana

Danas možete pomisliti da je peršun samo beznačajna začinska biljka koju ćete baciti u smeće s komadićima preostalog obroka. Razmislite još jednom, jer jesti peršin ima širok spektar zdravstvenih blagodati koje bi bilo koja večera bila luda.

Peršun se uzgaja više od 2000 godina, a koristio se u medicini prije nego što je počeo da se konzumira kao hrana. Od davnina se peršun koristi za probavne poremećaje, bronhitis, zubobolju i još mnogo toga.

Obično potisnut na bočni tanjur i talijansku hranu, peršun je zapravo prepun vitamina i minerala i snažna je antioksidativna i protuupalna biljka koja sadrži niz flavonoida koji su poznati kao pomoć u liječenju mnogih bolesti, kao i u jačanju imunološkog sistema.

Za šta je dobar peršun?

Peršun pomaže kod kardiovaskularnih problema jer pomaže vašim venama da zadrže elastičnost i obeshrabruju krvne ugruške. To ne bi trebalo biti iznenađenje jer peršun ima vitamin K koji pomaže u razrjeđivanju krvi. Iz tog razloga, ako imate lijekove za razrjeđivanje krvi, porazgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što pojedete puno peršuna.

Tradicionalno se peršun koristi kao tonik za jetru i žučnu kesu, kao i za liječenje problema s bubrezima. Može pomoći kod bubrežnih kamenaca, kao i kod žučnih kamenaca, a moćan je diuretik koji može pomoći kod urinarnih problema.

Andtioksidans i dijabetes

Dobar je za probavu, pa nije čudna njegova sveprisutnost na svakom tanjiru u restoranu.

Osim vitamina K, peršun ima puno vitamina C, vitamina A, folne kiseline, kalcijuma, kalijuma i bakra. Ovakva koncentracija vitamina omogućava ovom moćnom antioksidansu da zaštititi vaše tijelo od slobodnih radikala za koje se smatra da uzrokuju većinu bolesti.

Kod dijabetišara, peršun je vrlo koristan i lišće i korijen, a često se dodaje u čajeve za dijabetes.

Vrste peršuna

Postoje dvije vrste peršuna koje ćete naći u prodavaonici prehrambenih proizvoda.

Italijanski peršun ili ravni peršun i kovrčavi peršun. Kaže se da talijanski peršun sadrži više esencijalnih ulja te je stoga ukusniji za kuhanje. Kovrčavi peršun je zapravo ono što često vidite kao ukras.

Naravno, najbolji način jesti peršun je sirov. Kada jedete sirovu hranu, dobivate sve korisne enzime, vitamini i minerali se ne gube kuhanjem.

Bdite da imate puno razloga da ubacite peršun u svoj dnevni plan prehrane. Jedna stvar u kojoj se peršun idelano kombinira su smoothieji, posebno oni koji uključuju kelj i ostalo zeleno lisnato povrće.

Takođe ide prilično dobro se uklapa u bilo kojiem preljevu za salatu ili majonezu, kao i supe, umake, pa čak i za pire krompir.

Peršun je toliko svestrana biljka da ga možete dodati u gotovo svako jelo. Sljedeći put kad budete u trgovini, nemojte ga zaobilaziti – vaše tijelo i imunološki sustav će vam biti zahvalni.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top