Banane i hemoroidi

Banane porijeklo

Prvi talas širenja banana

Pretpostavlja se da prva pripitomljena banana potiče sa Nove Gvineje i to 8000 pne (prije nove ere). Sa Nove Gvineje se uzgoj banana širi na Filipine. Sljedećih 3000 godina bnana se proširila na Indiju, Indoneziju, Australiju i Maleziju.

Budistička literatura bilježi postojanje banane 600 pne, a kada su ga ekspedicije Aleksandra Velikog odvele u Indiju 327 pne, naišao je na voće.

Možda najviše iznenađuje to što je banana stigla u Južnu Ameriku mnogo prije Evrope, već 200. godine pne, koju su nosili mornari porijeklom iz jugoistočne Azije.

Drugi talas širenja banana

Banane su ponovo distribuirane i ponovo otkrivene po drugi put širom svijeta Indijskog okeana nošene talasom islama. Spominju se u islamskoj literaturi u 11. stoljeću pne, muslimanski trgovci su nosili bananu duž trgovačkih puteva do i od raznih mjesta u Južnoj Aziji i na Bliskom istoku.

Do 1200-ih, banana je stigla do sjeverne Afrike i Španije pod kontrolom Mavara. Također je vjerovatno da su muslimani prenosili bananu iz istočne u zapadnu Afriku.

Treći talas širenja banana

Treći talas širenja banana dogodio se u Aziji i Evropi. Do 1200-ih, japanski kultivatori su sakupljali određene sorte banana za svoja vlakna, da bi ih dodavali u tekstil za odjeću i druge tkanine. Selektivnom upotrebom vlakana banane i tehnikama obrade koje uključuju natapanje lužinom, japanska tekstilna proizvodnja od banana mogla bi biti ili dovoljno mekana za korištenje u izradi cijenjenih kimona i druge tradicionalne odjeće, ili dovoljno gruba za korištenje kao stolnjak.

U Evropi su, u međuvremenu, maurske invazije vjerovatno donijele bananu po prvi put na kontinent. Do 15. i 16. vijeka, portugalski moreplovci su uzgajali ovaj usjev širom Brazila, gdje se vjerovatno proširio na ekonomije plantaža šećera Novog svijeta i Kariba.

Benefiti banana

Oduvijek smo znali da su banane izuzetno zdrava grickalica, prepuna puno vitamina i hranjivih tvari. Ali, da li ste se ikada zapitali koje sve benefite možete imati ako jedete banane svaki dan?

Mršavljenje

Jedan od benefita redovnog jedenja banana može biti da broj na vašoj vagi počinje da se smanjuje. To je zbog prirode banana bogate proteinima i vlaknima, zbog čega se osjećate siti na duži period i na kraju je manje vjerovatno da ćete grickati.

Spavanje

Triptofan, aminokiselina koja čini da se osjećate pospano, može se naći u bananama, zbog čega ako jedete bananu na kraju dana, možete se osjećati spremni za spavanje. Pored triptofana, banane takođe sadrže magnezijum i kalijum, koji deluju kao relaksansi mišića, koji vam pomažu da lakše zaspite.

Bubrezi

Rak bubrega je ozbiljna bolest, sigurno želite da činite sve što možete iz dana u dan da smanjite rizik od dijagnoze ove bolesti. Zbog visokog nivoa antioksidativnih fenolnih spojeva koji se nalaze u bananama, vaše omiljeno žuto voće može vam pomoći da smanjite rizik.

Prema jednom švedskom istraživanju, žene koje su jele četiri do šest banana sedmično mogle su prepoloviti rizik od razvoja raka bubrega. To je definitivno razlog da dodate banane na svoju listu namirnica.

Energija

Koji je  savršen način da brzo započnete dan? A još bolje kao užina prije ili poslije treninga? Svakodnevno jedenje banane ne samo da će vas spriječiti da se osjećate umorno tokom dana, već će i poboljšati vaše atletske performanse.

Studija iz 2012. otkrila je direktnu korelaciju između jedenja banane i povećanog nivoa energije kod muških sportista koji se takmiče u biciklističkim utrkama na duge staze, tako da bi držanje banane u torbi mogla biti savršena užina koja će vam dati poticaj koji vam je potreban.

Pamćenje

Bogatstvo B vitamina daje bananama moć da podrže funkciju pamćenja, kao i da štite mozak. Istraživanja su pokazala da studenti koji jedu banane imaju bolje rezultate na ispitima, kao i da uče efikasnije.

Koža

Stalno tražimo nove načine da poboljšamo zdravlje naše kože, a očigledno bi to moglo početi i završiti bananama. Vitamini i minerali u bananama, posebno mangan, rade na povećanju nivoa kolagena i na taj način obnavljaju vašu kožu. Sve od akni preko bora do suve kože može početi da se čisti čim završite sa bananom. To je tako lako.

Krvna slika

Prema Klivlendskoj klinici, anemija pogađa otprilike 30% populacije – ili 2 milijarde ljudi širom svijeta. Simptomi mogu varirati od vrtoglavice, glavobolje, ubrzanog rada srca, između ostalog. Visok sadržaj gvožđa u bananama dobar je za povećanje nivoa gvožđa u krvi i na taj način se suprotstavlja anemiji.

Depresija

Da li ste ikada pomislili da bi vaša jutarnja banana mogla biti razlog za vaše veselo raspoloženje? Pa, ispostavilo se da može biti. Jednom kada se banan pojede, triptofan u bananama pretvara se direktno u serotonin u tijelu. Dakle, serotonin bi mogao učiniti da se osjećate manje depresivno, a samim tim podiže vam raspoloženje i čini da se osjećate sretnije.

Vid

Vitamin A u bananama je taj kojem morate zahvaliti za vaš poboljšan vid. Nacionalni institut zdravlja ističe tri stvari koje dolaze s unosom vitamina A: zaštita očiju, održavanje normalnog vida, pa čak i poboljšanje vida noću. Ne samo da je nevjerovatno lako imati bananu pri ruci za grickanje, već su i zdravstvene prednosti, poput ove, ogromne.

Banane i hemoroidi

Slobodno se može reći da najbrži učinak na ljudsko zdravlje banane pokazuju kada su u pitanju hemoroidi.

Hemoroidi mogu biti uzrokovani kroničnim zatvorom tokom određenog vremenskog perioda. U tom stanju vene anusa i rektuma otiču, što dovodi do bola i nelagode. Više o hemoroidima i njihovom nastanku možete pročitati ovdje. Hemoroidi mogu biti bolni, a mogu i krvariti u zavisnosti od težine stanja.

Kao i sve druge bolesti, lijek za ovo stanje uvelike ovisi o načinu života, kao i načinu ishrane. Zdrava ishrana bogata vlaknima je neophodna za lečenje ovog stanja, zajedno sa dovoljnom količinom tečnosti kako biste ostali hidrirani. Uz sve ovo, zdrava tjelovježba i način spavanja podjednako su važni u liječenju hemoroida.

Koliko je banana korisna u liječenju hemoroida?

Svježe voće je odlično za liječenje bilo kojeg oblika problema s probavom. Zdrav probavni sistem pomaže u pravilnoj apsorpciji hranljivih materija i osigurava zdrav imuni sistem. Međutim, ako vaša probava nije dobra, to može dovesti do nekoliko bolesti poput hemoroida, fisura i raka debelog crijeva.

Kada je u pitanju liječenje hemoroida, zrele banane su najbolji prirodni lijek za liječenje hemoroida.

Banana djeluje kao prirodni laksativ, klizava unutrašnjost banane ima dovoljno ugljikohidrata. Svakodnevna konzumacija banana ne samo da može poboljšati vašu probavu, već vam u isto vrijeme može dati čudesne rezultate u liječenju hemoroida.

Tokom liječenja hemoroida, prva stvar koju biste željeli izbjeći je bol i nelagodnost pri mokrenju.

Banane dodaju volumen vašoj stolici, a djeluju i kao omekšivači stolice koji pomažu u glatkom prolazu.

Šećeri prisutni u bananama prepuni su antibiotičkih svojstava, koji mogu izliječiti zaraženo područje izbacivanjem bakterijskog rasta. Osim toga, kroz proces osmoze, banana može pomoći u smanjenju upale. U ovom procesu voda se izvlači iz ćelija i to dodatno smanjuje bol uzrokovanu nakupinama.

Pobrinite se da pijete dovoljno vode tokom dana da ostanete hidrirani.

Pretjerano konzumiranje banana

Važno je zapamtiti da ne pretjerate, jer čak i sa bananama postoji ograničenje prije nego što počnu biti štetne za vaše zdravlje. Idealno je konzumirati se 1 do 3 dnevno.

Šta ako banane ne liječe hemoroide?

Zdrava ishrana bogata vlaknima je neophodna za lečenje hemoroida, zajedno sa dovoljnim količinama tečnosti kako biste ostali hidrirani. Uz sve to, vježbanje i dobar san su podjednako važni u liječenju hemoroida.

Ako sve ove promjene načina života ne izliječe hemoroide, još nije sve gotovo!

Naravno na prvom mjestu biste se trebali obratiti lječniku i utvrditi stepen hemoroida.

Pored terapije koju ćete dobiti, od izuzetne pomoći vam mogu biti najbolje kreme za hemoroide koje su spravljene od 100% prirodnih sastojaka.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top