Kupine

Kupina prirodni lekovi za gastritis

Porijeklo kupine

Ne znamo sa sigurnošću odakle kupine dolaze. Nalazimo ih u istoriji na prostorima Azije, Sjeverne i Južne Amerike i Evrope.

Razlog tome je da su se originalne vrste kupina koje su postojale prije mnogo stoljeća prirodno ukrštale s plodovima koje danas vidimo i toliko su složene da se njihovo porijeklo i loza ne mogu pratiti genetskim putem.

Kupine takođe imaju najraširenije geografsko porijeklo u odnosu na bilo koju voćnu kulturu.

Dokazi o korišćenju kupina mogu se pronaći sve do željeznog doba, prije otprilike 2.500 godina, pa je logično pretpostaviti da povijest kupine datira hiljadama godina. Stari Rimljani koristili su kupine u medicinske svrhe. Indijanci su ih koristili ne samo kao izvor hrane, već i u medicinske svrhe, za bojnje životinjske kože, a od stabljika kupina su pravili kanap.

‘Brymbyl’ na starom engleskom i ‘brombeere’ na njemačkom, stari Anglosaksonci koristili su ovo voće u pitama za proslavu prve voćne svetkovine u Lughnasadhu krajem ljeta.

Legende i uzgoj

Smatralo se i da kupine štite od čarobnjaštva i psovki kada se skupe u određenoj mjesečevoj fazi.

Drevni grčki liječnik Galen prepisao je izvarak kupine za oboljenja, a Paladije piše recept za sirup od kupina napravljen od dva dijela soka na jedan dio meda. Stari Grci su također koristili kupine za liječenje simptoma gihta.

Meksiko je vodeći proizvođač kupina. U Sjedinjenim Državama Oregon je vodeći proizvođač kupina, bolje rečeno marionberry. Sredinom 40-ih, George F. Waldo razvio je marionberry, hibrid dvije različite sorte kupine, i komercijalno ga pustio u prodaju kao ‘Marion’ 1956.

Dok su se kupine stoljećima koristile kao izvor hrane i lijek, danas prvenstveno se koristi za izradu slatkiša poput pita ili konzervi. Istorijski se koristilo i za pravljenje vina i toplih jela, što je dokumentovano u Londonskoj farmakopeji 1696.

Kupine i zdravlje

Tamna boja kupina ukazuje na njihovu visoku koncentraciju antioksidansa. Pokazano je da sadržaj vitamina kupine može pomoći u smanjenju rizika od srčanih problema, parodontopatije i smanjenja motoričkih i kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem.

Ove ukusne bobice su niskokalorične, bez masti i bogate vlaknima, što ih čini savršenim izborom za sve koji žele smršavjeti.

Šolja kupina ima samo 62 kalorije, manje od grama masti, 2 grama proteina, bez holesterola i jedan gram natrijuma. Sadrži i 7,6 grama vlakana, što je više vlakana od šoljice mekinja. U jednoj šoljici mekinja ima samo 7 grama vlakana.

Kupine vam daju brzi poticaj za energiju i odlične su za mršavljenje jer će vas vlakna držati sitima do sljedećeg obroka, pa ćete manje vjerovatno grickati nezdravu hranu.

Sok od kupina

Prema grupi istraživača sa Univerziteta Policlinico u Messini u Italiji, sok od kupine je dobar za vaše srce. Antioksidansi koji se nalaze u soku mogu zaštititi vaš kardiovaskularni sistem od oštećenja ćelija slobodnih radikala.

Druga studija pokazala je da konzumiranje kupina može imati pozitivan učinak na naše kognitivne i motoričke sposobnosti koje imaju tendenciju opadanja kako starimo. U ovoj studiji, stari štakori su hranjeni kupinom 8 sedmica. Nakon 8 tjedana štakori su testirani na njihovu sposobnost obavljanja više zadataka. Štakori koji su jeli kupine pokazali su bolje performanse od kontrolne grupe koja nije jela kupine.

Kupine mogu pomoći i u održavanju oralnog zdravlja. Poznato je da ubijaju oralne bakterije koje mogu uzrokovati bolest pa se kao takve koriste kao sastav čaja protiv gastritisa i čira. Kupine sadrže galnu kiselinu, rutin i elaginsku kiselinu. Ovi spojevi imaju antivirusna i antibakterijska svojstva.

Na kraju dana kada počnete osjećati umorno, umjesto da posegnete za kofeinom ili šećerom za povećanje energije, uzmite blender i napravite ovaj ukusni smoothie. To će vam dati dodatni porast energije koji vam je potreban za nastavak dana.

Smoothie od kupina i banana

Instant pojačivač energije

Mješavina:
1 šolja kupina
1/2 šolje malina
1 banana
1/2 avokada
2 šolje svežeg spanaća
1/3 šolje sveže nane
1/2 šolje filtrirane vode
1/3 šolje sirovih badema
4 kocke leda

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top