Cimet i zdravlje

Porijeklo

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina na svijetu. Drvo je porijeklom iz Šri Lanke gdje je pronađeno prije više hiljada godina. To je najbolji začin koji je dostupan u smislu ishrane i zdravlja. Sadrži jedinstvena zdrava i ljekovita svojstva koja potječu od aktivnih komponenti eteričnih ulja koja se nalaze u kori. Cimet ima izuzetno visoko antioksidativno djelovanje zbog čega ima brojne zdravstvene prednosti. Osim što se u drugim kulturama od davnina koristi kao lijek, zdravstvene koristi mogu doći i ako se konzumira u ishrani.

Snižava holesterol

Studije su pokazale da samo 1/2 kašičice cimeta uključeno u svakodnevnu ishranu može smanjiti holesterol.
Također, cimet može značajno smanjiti LDL “loš” kolesterol, te trigliceride (masne kiseline u krvi) i ukupni kolesterol.

Snižava nivo šećera u krvi i liječi dijabetes tipa 2

Nekoliko studija pokazalo je poboljšanu osjetljivost na inzulin i kontrolu glukoze u krvi uzimanjem samo ½ žličice cimeta dnevno. Poboljšanje rezistencije na inzulin može pomoći u kontroli tjelesne težine, ali i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ulazi u sastav čaja Diatea protiv dijabetesa.

Bolesti srca

Cimet jača kardiovaskularni sistem štiteći tijelo od srčanih poremećaja. Vjeruje se da kalcij i vlakna prisutna u cimetu štite od srčanih bolesti.

Uključivanje malo cimeta u hranu pomaže onima koji pate od bolesti koronarnih arterija i visokog krvnog tlaka.

Karijes i osvježivač usta

Cimet se tradicionalno koristio za liječenje zubobolje i borbu protiv lošeg zadaha. Mali komadići cimeta mogu se žvakati, ali može se i grgljati voda od cimeta koja služi kao dobar osvježivač usta.

Liječi respiratorne probleme

Cimet je vrlo koristan kućni lijek za česte ili teške prehlade. Pacijent bi trebao uzimati jednu žlicu meda s 1/4 žličice cimeta u prahu dnevno 3 dana. Ovaj postupak će izliječiti većinu hroničnog kašlja, prehladu i očistiti sinuse.

Mozak

Cimet pojačava aktivnost mozga i stoga djeluje kao dobar tonik za mozak. Pomaže u uklanjanju nervne napetosti i gubitku pamćenja.

Također, studije su pokazale da miris cimeta može potaknuti kognitivne funkcije, pamćenje, obavljanje određenih zadataka te povećati nečiju budnost i koncentraciju.

Infekcije

Zbog svojih gljivičnih, antibakterijskih, antivirusnih, antiparazitskih i antiseptičkih svojstava, djelotvoran je kod vanjskih i unutrašnjih infekcija. Utvrđeno je da je cimet efikasan u borbi protiv vaginalnih gljivičnih infekcija, oralnih gljivičnih infekcija, čira na želucu i ušiju.

Olakšava menstrualne cikluse

Cimet je također koristan za zdravlje žena jer pomaže u ublažavanju menstrualnih grčeva i drugih ženskih tegoba.

Kontrola rađanja

Redovita konzumacija cimeta nakon rođenja djeteta odgađa menstruaciju i na taj način pomaže u izbjegavanju začeća.

Dojenje

Vjeruje se da cimet pomaže u lučenju majčinog mlijeka.

Smanjuje bol kod artritisa

Začin cimeta sadrži protuupalne spojeve koji mogu biti korisni za smanjenje boli i upale povezane s artritisom.

Studija provedena na Univerzitetu u Kopenhagenu, gdje su pacijenti dobivali pola žličice cimeta u prahu u kombinaciji s jednom žlicom meda svako jutro, imala je značajno olakšanje kod bolova od artritisa nakon jedne sedmice i mogli su hodati bez boli u roku od mjesec dana

Digestivni tonik

Cimet treba dodati većini recepata. Osim što hrani dodaje okus, pomaže i u probavi. Cimet je vrlo efikasan kod probavnih smetnji, mučnine, povraćanja, uznemirenog želuca, proljeva i nadutosti. Vrlo je korisno u uklanjanju plinova iz želuca i crijeva. Također uklanja kiselost, proljev i jutarnju mučninu. Često se naziva probavnim tonikom.

Smanjuje infekcije urinarnog trakta

Ljudi koji redovno jedu cimet prijavljuju nižu učestalost infekcija urinarnog trakta. Cimet je diuretičke prirode i pomaže u lučenju i ispuštanju urina.

Radnje protiv zgrušavanja

Spoj koji se nalazi u cimetu naziva se cinamaldehid, dobro je istražen zbog svog učinka na trombocite u krvi. Trombociti su sastojci krvi koji se trebaju skupiti u hitnim okolnostima (poput tjelesnih ozljeda) kao način da se zaustavi krvarenje, ali u normalnim okolnostima mogu učiniti protok krvi neadekvatnim ako se previše zgrudaju. Cimetnaldehid u cimetu pomaže u sprječavanju neželjenog nakupljanja krvnih pločica.

Glavobolje i migrena

Glavobolja zbog izloženosti hladnom vjetru lako se liječi nanošenjem tanke paste cimeta u prahu pomiješane u vodi na sljepoočnice i čelo.

Prištići i miteseri

Cimet pomaže u uklanjanju nečistoća iz krvi. Stoga se često preporučuje za bubuljice.

Također, vanjska primjena paste cimeta u prahu s nekoliko kapi svježeg limunovog soka preko prištića i crnih glavica dala bi blagotvorne rezultate.

Razrjeđivanje krvi i poboljšanje cirkulacije krvi

Cimet je sredstvo za razrjeđivanje krvi koje djeluje i na povećanje cirkulacije. Ova cirkulacija krvi značajno pomaže u uklanjanju boli. Dobra cirkulacija krvi također osigurava opskrbu tjelesnih stanica kisikom, što dovodi do veće metaboličke aktivnosti. Značajno smanjujete šanse za srčani udar redovitom konzumacijom cimeta.

Ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima

Osobe koji redovno jedu cimet svjedoče da su njihovi bolovi u mišićima i zglobovima, kao i ukočenost, smanjeni ili čak uklonjeni.

Imunološki sistem

Pasta od meda i cimeta dobra je za jačanje imunološkog sistema, uklanjanje redovnog umora i produženje životnog vijeka. Takođe je efikasan u borbi protiv parazita u tijelu.

Svrab

Pasta od meda i cimeta često se koristi za liječenje uboda insekata.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top