Kantarion

Šta je kantarion?

Kantarion ili Gospina trava (Hypericum Perforatum), višegodišnja je biljka s malim žutim cvjetovima koja porijeklom potječe iz Evrope. Biljka je ime (eng. St Johns Wort) dobila po staroj tradiciji berbe svojih cvjetova na dan Sv. Ivana. Biljka je toksična za ispašu životinja i invazivno zamjenjuje druge biljke gdje god raste.

Ako se ne uzgaja aktivno kao biljni lijek, često se tretira kao korov.

Korištenje kantariona kao ljekovite biljke dokumentirano je još u antici, a prvo zabilježeno kao biljni tretman depresije u 17. stoljeću. Danas se ekstrakti kantariona, uglavnom u obliku tableta i tableta. Čaj od kantariona se koristi kao biljni lijek za depresiju i kao lijek za anksioznost.

U Evropi, a posebno u zemljama njemačkog govornog područja postoji duga tradicija propisivanja ovog biljnog lijeka za depresiju. Tradicionalni kineski ljekari koriste kantarion više od 4000 godina.

Prednosti kantariona

Otkriveno je da je kantarion danas vrlo koristan u zacjeljivanju rana, a posebno je dobar kod prljavih rana.

Kantarion ne uništava zdrava tkiva i zdrave stanice, ali čisti prljavštinu iz prljavih rana. Pomaže u smanjenju upala kod čireva, varenja, celulita i limhangitisa.

Jedinjenje Hypericin izolirano je iz kantariona 1942. godine i koristilo se kao antidepresiv. Hipericin povećava protok krvi u stresnom tkivu.

Takođe pokazano je da kantarion:

  • Ublažava blagu do umjerenu depresiju i anksioznost
  • Promovira miran san
  • Poboljšava kapilarnu cirkulaciju
  • Povećava srčanu cirkulaciju
  • Olakšava gastrointestinalni poremećaj
  • Ublažava nelagodu povezanu sa predmenstrualnim sindromom
  • Bori se protiv retrovirusa.

Neželjeni efekti kantariona

Pokazalo se da upotreba kantariona pokazuje neželjeni efekat koji proizvodi fotosenzibilnost.

Hipericin se apsorbira u crijevima i koncentrira u blizini kože. Alergijska reakcija se javlja osobe sa svijetlijom kožom izloženi sunčevoj svjetlosti. Ta izloženost uzrokuje oštećenje tkiva, a u nekim slučajevima i smrt. Tijekom uzimanja kantariona treba izbjegavati jaku sunčevu svjetlost bilo da je koža tamna ili svijetla.

Kako se koristi

Pripreme za internu upotrebu uključuju tinkture, infuzije i, najpopularnije, kapsule. Masti, kreme i ulja dostupni su za vanjsku upotrebu. Odličan je za hidrataciju kože i regeneraciju ošteženih ćelija, pa je ao takav jedna od glavnih sastojaka Dermal kreme.

Čaj od kantariona

Ako imte probleme sa probavom, gastritisom ili čirom kantarion može pomoći.

U proključalu vodu (2 dl) stavi se 1 kašika sitnog kantariona, skine s vatre. Čaj se poklopi i drži se u poklopljenoj posudi minimalno 15 min. Dobijeni čaj piti tri puta dnevno.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top