Spirulina

Šta je spirulina?

sta je spirulina
Šta je spirulina

Najvjerovatnije ste čuli da spirulina koristi tijelu, ali o čemu se zapravo radi?

Spirulina je jednoćelijski organizam iz porodice cijanobakterija, ili u laičkom prevodu Spirulina je vrsta algi. Ne dopustite da vas zavarava njena mala veličina, spirulina ima veću koncentraciju hranjivih sastojaka od gotovo bilo koje druge prirodne hrane!

Cijanobakterije su poznate i kao ‘plavozelene alge’ i rastu po cijelom svijetu, uspijevajući u toploj klimi s puno sunca. Iako plavozelene alge često žive u okeanu, spirulina se prirodno nalazi u jezerima. Ova jezera su vrlo alkalna, što znači da su vrlo slana i obično ne podržavaju druge oblike života. Slana voda u kojoj raste je ono što ovom dodatku daje slan ukus!

Duboko zelena boja, a da ne spominjemo zdravstvene koristi spiruline, dolazi od visoke koncentracije hlorofila u ćelijama. Klorofil je proizvod fotosinteze, inače poznat kao pretvaranje sunčeve svjetlosti u energiju, i smatra se poput krvi biljaka. Ovaj zeleni pigment je fantastično sredstvo za čišćenje i ima bezbroj blagodati za naše tijelo, uključujući čišćenje krvi od toksina, održavanje pamćenja. Takođe obezbjeđuje veliku energiju i izdržljivost! Poznato je da spirulina ima najveću gustinu od bilo koje hrane na planeti!

Porijeklo

Ovaj mališan jedan je od najstarijih oblika života na zemlji! Pretpostavlja se da je star 3,5 milijarde godina! U stvari, spirulina se već stoljećima koristi i kao izvor hrane! Drevni Asteci i kolonije koji su živjeli oko jezera Čad u Africi ubrali bi alge, osušili ih i ubacivali u kolače.

Naziv ‘Spirulina’ izveden je iz latinske riječi za ‘spiralu’, jer se ćelije povezuju i čine mikroskopske spiralne niti.

Uzgajanje

Iako ova biljka gusta hlorofilom raste u divljini, većina komercijalno dostupnih spirulina uzgaja se u kontroliranom okruženju kako bi se osiguralo da zagađivači ne zagađuju proizvod. Zemlje poput Amerike, Meksika, Tajlanda i Burme usvojile su uzgoj spiruline u svojim industrijama.

Kada se spirulina bere, polaže se na suho prije nego što se zdrobi u pahuljice ili prah. Pahuljice se lako mogu dodati u salate ili umake, dok se prah može miješati s vodom ili u šejkovima. Alternativno, prah se utisne u tablete ili zatvori u kapsule radi lakše potrošnje!

Korišćenje

Započnite s uzimanjem samo pola žličice dnevno, to je sjajan način da vidite kako vam spirulina koristi!

Zbog svoje bogate hranljivosti Spirulina se koristi u preparatima za zdravo mršavljenje, koje ubrzavaju metabolizam kao što je Choco Lite.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top