Timijan

Porijeklo

Timijan je biljka iz porodice nane (Lamiaceae) poznata po aromi i okusu suhog lišća i vrhova u cvatu. Timijan je porijeklom iz Euroazije i uzgaja se u cijelom svijetu.

Koristi se za aromatizaciju širokog spektra hrane, uključujući živinu, nadjeve, ribu, jaja, meso, umake, supe, povrće, sireve i tjestenine.

Glavna komponenta njegovog esencijalnog ulja je timol ili timijanski kamfor koji se koristi u proizvodnji parfema i sredstava za čišćenje zuba.

Timijan je mali grm niskog rasta i često se uzgaja kao jednogodišnjak, iako može opstati kao zimzelena trajnica u toploj klimi. Stabljike su donekle drvenaste i nose jednostavne listove koji su ovalni. Sićušni cjevasti cvjetovi nose se u kolutovima duž stabljika i obično su ljubičaste ili bijele boje.

Ulje

Ulje timijana se izdvaja destilacijom vodenom parom iz cvjetnih vrhova i lišća bilja.

Timijan ćemo prepoznati po intenzivnom mirisu.

Dinamično, svježe i blistavo ulje timijana pruža zaštitu za tijelo, um i duh. Djeluje protiv širokog spektra virusa, bakterija i gljivica.

Protiv parazita

Ova biljka ima snažan stimulans i spada u najmoćnijie prirodne antimikrobne biljke, te se kao takva koristi u mnogim preparatima za čišćenje od parazita. Timijanova žestoka energija daje mu zapaženu sposobnost da podržava i štiti imunoi sistem bez premca u odnosu na druga aromatična ulja.

Izvrsno dezinfekcijsko sredstvo koje je vrlo cijenjeno u aromaterapiji za zaštitu od zaraznih bolesti.

Antiseptik i ekspektorans

Difuzija timijana u zrak može biti posebno korisna za liječenje i ublažavanje simptoma bronhitisa, upale pluća, sinusitisa, kašlja, prehlade i gripe.

Imuni sistem

Timijan stimuliše stvaranje bijelih krvnih zrnaca i pomaže oksigenaciju staničnog tkiva za uklanjanje toksičnog otpada tokom bolesti.

Ulje timijana pojačava vaš limfni sistem. Vaš je saveznik pri izradi samopouzdanja tijekom ozdravljenja. To je zato što je limfni sistem dokazano povezan sa osjećajem vlastite vrijednosti.

Timol

Timijan sadrži timol, zagrijavajući imunostimulans i snažno antibakterijsko sredstvo koje je istraženo zbog njegove efikasnosti u liječenju štetnih bakterija u ustima.

Može biti efikasan tretman za drozd (Candida albicans zarastanje u ustima) i gingivitis.

Kada se ne koristi

Nadražujuće sredstvo za kožu izbjegavajte tijekom trudnoće ili u slučajevima s dijagnosticiranim poremećajem napada, visokim krvnim pritiskom ili hipertireozom.

Postoji mnogo jeftinih, sintetičkih kopija aromatičnih ulja, ali ona se ne preporučuju za terapijsku upotrebu. Za najbolje rezultate kupite najkvalitetnija ulja koja možete naći.

Koristite certificirana organska esencijalna ulja ili ulja koja su testirana i ne sadrže pesticide.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top