Za šta je dobar cink

Za šta je dobar cink?

Cink je esencijalni mineral koji se nalazi u gotovo svakoj ćeliji vašeg tijela. Stimulira aktivnost preko 100 enzima.

Blagodeti cinka

Cink ima važnu ulogu u zacjeljivanju rana, funkciji mozga, rastu i razvoju djeteta. Cink takođe igra važnu ulogu za vaš imuni sistem. Čak i umjereni nedostaci cinka mogu negativno utjecati na vaš imunološki sistem. Budući da cink igra ulogu u razvoju i aktivaciji T-limfocita, vrste bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi protiv infekcije, ozbiljan nedostatak cinka oslabit će imunološki sustav i ostaviti vas u većem riziku od infekcije.

Cink i kosa

Cink je takođe dobar za kožu i kosu, te se često koristi u lijekovima za njegu i rast kose.

Mogu postojati različiti razlozi zašto nekome može nedostajati cinka. Nedostatak cinka posebno je čest kod dojenčadi, adolescenata, starijih osoba i žena.

Nedostatak cinka

Kada vam nedostaje cinka, vaše tijelo ne može proizvesti zdrave, nove ćelije. To dovodi do simptoma kao što su:

  • Neobjašnjiv gubitak težine
  • Rane koje neće zacijeliti
  • Nedostatak budnosti
  • Smanjen osjećaj mirisa i okusa
  • Dijareja
  • Gubitak apetita
  • Otvorene rane na koži

Ako ste trudni i imate nedostatak cinka, vaša beba možda neće imati ono što je potrebno za pravilan razvoj u vašoj maternici. A ako vi i vaš partner pokušavate zatrudnjeti, nedostatak cinka mogao bi otežati začeće. To je zato što nedostatak cinka može dovesti do impotencije kod muškaraca.

Ljudi s najvećim rizikom od nedostatka cinka su dojenčad koja doji i starije odrasle osobe. Trudnicama je potrebno više cinka nego inače jer je cink u njihovom tijelu potreban za pomoć bebi u razvoju. Konzumiranje alkohola otežava vašem tijelu probavu cinka.

Cink Sulfat

Najdostupniji oblik cinka je Cinkov Sulfat. To je hemijski spoj koji ima primjenu u raznim područjima. Cinkov sulfat je vodotopiv i bezbojan prah koji se može koristiti u različite svrhe. Ovaj kemijski spoj na mnoge je načine vrlo koristan za zdravlje. Pomaže u jačanju imunološkog sistema organizma. Također pomaže u reprodukciji i procesu ozdravljenja tijela. Koristi se čak i za liječenje neplodnosti.

Hemijski spoj se koristi u različitim područjima primjene.

Farmacija

Nalazi se u lijekovima poput pastila jer pomaže u borbi protiv infekcija grla. Također je poznato da smanjuje težinu prehlade i infekcija, a već smo napomenuli da je odličan kod za ubrzanje rasta noktiju i kose. Kemikalija također potiče funkcije uljnih žlijezda što poboljšava izgled kože. Svojstva cinka takođe pomažu u poboljšanju imunološkog sistema organizma, a kao posljedicu imamo bolju borbu protiv infekcija. Pomaže u održavanju i razvoju mišića, a poznat je i kao odličan lijek za akne.

Kozmetika

Koristi se u nekim kozmetičkim proizvodima, poput krema za kožu i dezodoransa.

Proizvodi od drva

Koristi se za konzerviranje proizvoda od drva. Sulfat u prahu štiti ga od habanja. Gotovo da nema potrebe za korištenjem konzervansa na drvenim proizvodima kada se koristi sulfat.

Poljoprivreda

Pomaže u kontroli bakterijskih i gljivičnih infekcija biljaka i životinja. Koristi se i u različitim vrstama hrane za životinje.

Prerađivačka industrija

Koristi se i u nekoliko prerađivačkih industrija kao što su papirna industrija, tekstilna industrija, hemijska industrija itd.

Namirnice bogate cinkom

Meso

Meso je odličan izvor cinka.

Crveno meso je posebno sjajan izvor, ali se u dovoljnim količinama može pronaći u svim različitim vrstama mesa, uključujući govedinu, janjetinu i svinjetinu.

Porcija od 100 grama sirovog mljevenog goveđeg mesa sadrži 4,8 mg cinka, što je 44% dnevnih potreba.

Vrijedi napomenuti da je konzumiranje velikih količina crvenog mesa, posebno prerađenog mesa, povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Školjke

Školjke su zdravi, niskokalorični izvori cinka.

Kamenice sadrže posebno velike količine, a šest srednjih kamenica daje 32 mg ili 291% dnevnih potreba za cinkom!

Druge vrste školjki sadrže manje cinka od kamenica, ali su i dalje dobri izvori.

Ako ste trudni, pobrinite se da su školjke potpuno skuhane prije nego što ih pojedete kako biste smanjili rizik od trovanja hranom.

Mahunarke

Mahunarke poput slanutka, leće i pasulja sadrže značajne količine cinka.

100 grama kuhane leće sadrži oko 12% dnevnih potreba.

Problem kod mahunarki kada je cink u pitanju je da mahunarke sadrže fitate. Ovi antinutrijenti inhibiraju apsorpciju cinka i drugih minerala, što znači da se cink iz mahunarki ne apsorbira tako dobro kao cink iz životinjskih proizvoda.

Unatoč tome, mogu biti važan izvor cinka za ljude koji slijede vegansku ili vegetarijansku prehranu. Odličan su izvor bjelančevina i vlakana te se lako mogu dodati u juhe, gulaše i salate.

Sjemenke

Sjemenke su zdrav dodatak vašoj prehrani i mogu vam pomoći povećati unos cinka.

3 žlice (30 grama) sjemenki konoplje sadrže 31% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i žene.

Ostale sjemenke koje sadrže značajne količine cinka uključuju sjemenke tikve, bundeve i sezama.

Osim što povećavaju unos cinka, sjemenke sadrže vlakna, zdrave masti, vitamine i minerale, što ih čini odličnim dodatkom vašoj prehrani.

Uključivanje istih u dio zdrave prehrane također je povezano s nekim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje kolesterola i krvnog tlaka.

Orašati plodovi

Konzumiranje orašastih plodova, poput pinjola, kikirikija, indijskih oraha i badema može povećati vaš unos cinka.

Orašasti plodovi sadrže i druge zdrave hranjive tvari, uključujući zdrave masti i vlakna, kao i niz drugih vitamina i minerala.

Ako tražite orašaste plodove bogate cinkom, indijski orasi su dobar izbor. Jedna porcija od 28 grama sadrži 15% dnevnih potreba cinka.

Mliječni proizvodi

Mliječna hrana poput sira i mlijeka pruža niz hranjivih tvari, uključujući cink.

Mlijeko i sir dva su značajna izvora, budući da sadrže velike količine bioraspoloživog cinka, što znači da se većina cinka u ovoj hrani može apsorbirati u vašem tijelu.

Na primjer, 100 grama cheddar sira sadrži oko 28%, dok jedna šalica punomasnog mlijeka sadrži oko 9% dnevnih potreba organizma.

Jaja

Jaja sadrže umjerenu količinu cinka i mogu vam pomoći da postignete dnevni cilj.

Na primjer, jedno veliko jaje sadrži oko 5% dnevnih potreba. Što bi značilo da biste dnevno trebali pojesti 20 jaja da bi uneli potrebnu količinu cinka!

Ovo dolazi sa 77 kalorija, 6 grama proteina, 5 grama zdravih masti i mnoštvom drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine B i selen.

Integralne žitarice

Cjelovite žitarice poput pšenice, kvinoje, riže i zobi sadrže malo cinka.

Međutim, poput mahunarki, žitarice sadrže fitate, koji se vežu za cink i smanjuju njegovu apsorpciju.

Cjelovite žitarice sadrže više fitata od rafiniranih verzija i vjerojatno će osigurati manje cinka.

Povrće

Općenito, voće i povrće su siromašni izvori cinka.

Međutim, neko povrće sadrži razumne količine i može doprinijeti vašim dnevnim potrebama, posebno ako ne jedete meso.

Krompir, obične i slatke sorte, sadrži približno 1 mg po velikom krumpiru, što je 9% dnevnih potreba.

Ostalo povrće poput boranije i kelja sadrži manje, oko 3% dnevnih potreba na 100 grama.

Crna čokolada

Pločica od 100 grama 70-85% tamne čokolade sadrži 3,3 mg cinka, ili 30% dnevnih potreba.

Međutim, 100 grama tamne čokolade sadrži i 600 kalorija. Dakle, iako pruža neke zdrave hranjive tvari, to je visokokalorična namirnica.

Cink i lijekovi

Uzroci nedostatka cinka koji se često zanemaruju su lijekovi koje uzimate. Lijekovi na recept i bez recepta utječu na apsorpciju, distribuciju ili izlučivanje mnogih različitih esencijalnih nutrijenata. Neki od lijekova koji imaju utjecaj na cink uključuju inhibitore acetata, koji se koriste za visoki krvni tlak.

Hormonska nadomjesna terapija također ima štetan učinak na nivo cinka, kao i jednostavni proizvodi bez recepta poput antacida.

Naravno nikada ne treba razmišljati o prekidu uzimanja bilo kojeg od lijekova bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom, pa i zbog nedostatka cinka. Pravo rješenje je pronaći dobar farmaceutski dodatak cinka kako biste bili sigurni da vaše tijelo ne trpi posljedice nedostatka cinka zbog lijekova koje koristite.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top