Zeleni čaj za mršavljenje

Fermentacija

Zeleni čaj je stoljećima najpopularnije piće u azijskim zemljama. Kod nas je crni čaj donedavno bio popularniji od zelenog čaja. Ipak sa najnovijim saznanjima o zelenom čaju, a prvenstveno njegovom ukusu i pozitivnog dejstva na vaše zdravlje, crni čaj gubi bitku.

Zeleni čaj, poput crnog, dolazi iz biljke Camellia sinensis. Razlika između zelenog i crnog čaja dolazi u načinu obrade čaja. Crni čaj fermentira tokom obrade, dok to nije slučaj sa zelenim čajem.

Nakon što se listovi čaja iščupaju, polože se da uvenu od 8 do 24 sata. To omogućava da dobar dio vode ispari.

Kako bi se spriječio proces oksidacije (fermentacije), lišće se kuha na pari ili prži u tavi. Na kraju se listovi kotrljaju prije konačnog sušenja. Poslije sušenja, lišće, koje i dalje izgleda zeleno, sada se može sortirati i pakirati.

Nedostatak fermentacije uzrokuje da zeleni čaj izgleda, miriše i ima drugačiji okus od crnog čaja. Ovaj nedostatak fermentacije uzrokuje i da zeleni čaj ima više zdravstvenih koristi od crnog čaja.

Proces fermentacije koji se koristi za crni čaj dovodi do oksidacije spoja nazvanog EGCG (epigalokatehin galat) i pretvaranja u druge spojeve. EGCG je vrlo moćan antioksidans, ali spojevi do kojih se pretvara tijekom fermentacije nisu toliko zdravi.

Ova razlika znači da je ovaj snažni antioksidans u svom najprirodnijem stanju u kojem pruža najveću zaštitu tijelu.

Antioksidans

EGCG, kao i drugi antioksidanti, važni su za tijelo jer oslobađaju naša tijela od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekuli koji sadrže kisik i stvoreni su kao nusprodukt naših probavnih procesa. Ako se ne iskorijene iz našeg tijela, slobodni radikali oštećuju naše ćelije i DNK, uzrokujući starenje i bolesti.

Prehrana bogata voćem i povrćem i drugom hranom na biljnoj bazi, poput zelenog čaja, pomaže nam da dobijemo antioksidante koji su nam potrebni da bismo ostali zdravi. EGCG je jedan od najboljih i najzaštitnijih antioksidanata koji se nalaze u bilo kojoj hrani.

Za šta je dobar?

Iz tog razloga pokazalo se da kulture koje tradicionalno konzumiraju velike količine zelenog čaja tijekom svog života imaju manju učestalost mnogih ozbiljnih bolesti, uključujući karcinom, bolesti srca i visok holesterol. Posljednjih godina bilo je mnogo znanstvenih istraživanja koja povezuju zeleni čaj s dužim, zdravijim životom.

Mršavljenje

Dokazano je i da zeleni čaj pomaže u mršavljenju ubrzavajući metabolizam i povećavajući oksidaciju masnih ćelija u tijelu. Godinama se pretpostavljalo da je kofein zelenog čaja odgovoran za ovu sposobnost pomaganja mršavljenja. Zeleni čaj je jedan od glavnih sastojaka tableta za mršavljenje Nutrivix.

Međutim, novija istraživanja pokazala su da je zeleni čaj djelotvorniji u ubrzavanju gubitka kilograma od ostalih pića s većim sadržajem kofeina. Istraživači su zaključili da upravo kofein u zelenom čaju u kombinaciji s antioksidansima zelenog čaja čini zeleni čaj boljim dodatkom za mršavljenje od ostalih kofeinskih napitaka.

Uzgajanje

Većina zelenog čaja koji se danas uzgaja uzgaja se u Kini i Japanu, gdje se također konzumira većina svjetskog zelenog čaja. Međutim, stekao je veliku popularnost u drugim dijelovima svijeta, prvenstveno zato što sada bolje razumijemo njegove zdravstvene prednosti.

Postoje mnoge sorte zelenog čaja sa različitim ukusima. Pored toga, postoje mnoge sorte aromatiziranog zelenog čaja. Aromatizirani zeleni čaj je namjenjen osobama kojima možda pomalo travnati okus zelenog čaja nije privlačan. Kada se aromatizira drugim voćem i biljem, zeleni čaj može poprimiti mnogo interesantnih ukusa.

Matcha

Jedan od najtradicionalnijih oblika zelenog čaja je matcha. Ovaj oblik zelenog čaja koristi se u japanskim čajnim ceremonijama i stoljećima je bio primarni oblik zelenog čaja u Japanu. Matcha je jednostavno zeleni čaj koji je zdrobljen u obliku praha. Zatim se umuti u vruću vodu kako bi se dobio tradicionalni japanski zeleni čaj.

Danas postoje mnoge sorte zelenog čaja. Različiti zeleni čajevi imat će malo različit ukus, ovisno o regiji u kojoj se uzgajaju i kako su aromatizirani. Ako ste novi u pijenju zelenog čaja, na mnogim mjestima možete kupiti zeleni čaj i mnogo ukusa s kojima možete eksperimentirati.

Zeleni čaj priprema

Za kuhanje šalice zelenog čaja koristite svježu hladnu vodu. Napunite čajnik i stavite ga na štednjak da se zagrije. Dok se voda zagrijava, u čajnik dodajte toplu vodu iz slavine i šalice, ako želite, da ih zagrijete. Kad voda zakipi, maknite je s vatre i uklonite vodu iz slavine iz čajnika. Pustite da voda odstoji oko 2 minute.

Zeleni čaj treba kuhati s vodom koja je oko 70° C, što je hladnije od većine ostalih čajeva. Dodajte zeleni čaj u čajnik i lišće prelijte vodom. Upotrijebite oko 1 kašičicu listova čaja. Većina zelenog čaja treba da odstoji oko 1-2 minute pre služenja.

Gdje kupiti pravi zeleni caj

Mnogo je sorti i ukusa zelenog čaja koje možete isprobati. Kupite nekoliko različitih zelenih čajeva u malim količinama dok ne pronađete zeleni čaj koji je savršen za vas. Najbolje je da kupujete direktno u prodavnicama zdrave hrane.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top