Aloja vera

Šta je Aloe Vera?

Vjerovatno smo svi čuli za aloja veru i svima nam je rečeno da ima blagotvorne učinke. Pa šta je to zapravo i šta zapravo može učiniti za nas?

Postoji više od 350 sorti aloja vere, ali samo 4 sadrže značajna ljekovita svojstva, od kojih je najhranjivija hranjiva hrana je aloe vera barbadensis mlinar.

Aloja vera biljka je član porodice Liliacae, to je ista porodica kao luk, bijeli luk, šparoge, ljiljan i tulipan. Prirodno rastu u pustinji, a nadimak aloe vere je “đurđevak”.

Iako možda nije najatraktivnija biljka, koristi se za poboljšanje zdravlja i ljepote više od 4000 godina. Najranija zabilježena farmaceutska upotreba datira iz 2100. pne u Sumeriji / Babilonu, postoje i hijeroglifski natpisi aloje datirani u 4100. pne koji su pronađeni u grobnici egipatskog dvorskog ljekara.

Kraljica Kleopatra i kraljica Nefertiti, obe poznate po svojoj zapanjujućoj ljepoti, koristile su aloja veru kako bi ostale zdrave i lijepe. Aloe vera je i danas i dalje nepogrešivo popularna iz istih razloga zbog kojih se cijenila kroz vijekove.

Oštra pustinjska klima u kojoj raste biljka aloja znači da se biljka mora zaštititi od oštećenja i gubitka vode. To je ono što uzrokuje da biljka proizvodi spojeve, čije se blagodati prenose na vas kada koristite aloja veru.

Aktivne komponente sa svojim svojstvima

Aloe vera sadrži 75 potencijalno aktivnih sastojaka: vitamine, enzime, minerale, šećere, lignin, saponine, salicilne kiseline i aminokiseline.4–6

Vitamini

Sadrži vitamine A (beta-karoten), C i E, koji su antioksidanti. Sadrži i vitamin B12, folnu kiselinu i holin. Antioksidans neutralizira slobodne radikale.

Enzimi

Sadrži 8 enzima: aliiazu, alkalnu fosfatazu, amilazu, bradikinazu, karboksipeptidazu, katalazu, celulazu, lipazu i peroksidazu. Bradikinaza pomaže u smanjenju prekomjerne upale kada se lokalno nanosi na kožu, dok druge pomažu u razgradnji šećera i masti.

Minerali

Sadrži kalcijum, hrom, bakar, selen, magnezijum, mangan, kalijum, natrijum i cink. Oni su neophodni za pravilno funkcioniranje različitih enzimskih sistema u različitim metaboličkim putevima, a malo je antioksidanata.

Šećeri

Pruža monosaharide (glukozu i fruktozu) i polisaharide: (glukomanane / polimanozu). Oni su izvedeni iz sloja sluzi biljke i poznati su kao mukopolisaharidi. Najistaknutiji monosaharid je manoza-6-fosfat, a najčešći polisaharidi nazivaju se glukomanani [beta- (1,4) -acetilirani manan]. Pronađen je i Acemannan, istaknuti glukomanan. Nedavno je iz gela Aloe vere izoliran glikoprotein sa antialergijskim svojstvima, nazvan alprogen i novo protuupalno jedinjenje, C-glukozil hromon.7,8

Antrakinoni

Pruža 12 antrakinona, koji su fenolna jedinjenja koja su tradicionalno poznata kao laksativi. Aloin i emodin djeluju kao analgetici, antibakterijski i antivirusni lijekovi.

Masne kiseline

Pruža 4 biljna steroida; holesterol, kampesterol, β-sisosterol i lupeol. Sve one imaju protuupalno djelovanje, a lupeol posjeduje i antiseptička i analgetička svojstva.

Kako mi Aloja Vera može koristiti?

Aloja vera za jačanje imuniteta

Ako ste umorni ili patite od kašlja i prehlade, to je možda zbog oslabljenog imunološkog sistema. Uzimanje oralnih dodataka aloe vere može vam pomoći u jačanju imunološkog sistema.

Borba protiv bora

Već dugi niz godina stručnjaci za uljepšavanje znaju da Aloe vera može stimulirati rast ćelija i provedena su istraživanja kako bi se otkrila tajna sposobnosti aloja vere.
Dr. Ivan E. Danhof, dr. Med., Predsjednik istraživačkih laboratorija Sjevernog Teksasa i umirovljeni profesor fiziologije sa Univerziteta u Teksasu proveo je studije koje pokazuju da se proizvodnja ćelija fibroblasta povećava spojevima koji se nalaze u aloja veri.

Te ćelije su odgovorne za proizvodnju kolagena, proteina koji dodaje strukturu i potporu koži.

Srce

Aloe vera može koristiti kardiovaskularnom sistemu. Aloja snižava trigliceride i loši holesterol. Nekoliko studija pokazalo je kada se aloja dodaje prehrani, simptomi i znaci bolesti koronarnih arterija su smanjeni ili nestali.

Studija rađena 1985. godine koristila je 5.000 ljudi sa bolešću koronarnih arterija i anginom pektoris, pacijenti sa bolom u prsima pri fizičkom naporu. Studija je ukazala na to da, kada je aloe vera dodata u njihovu prehranu, pomogla u kečenju angine pektoris.

Takođe aloja vera je poznata u jačanju zidova krvnih sudova te je kao takva važan dodatak svim prepratima u borbi protiv visokog krvnog pritiska, kao što je čaj Hypertea

Umiruje crijevne tegobe

Disfunkcije crijeva često su odgovorne za abnormalnu probavu. Među njima, upalna bolest crijeva i sindrom iritabilnog crijeva, mogu se ublažiti oralnim dodatkom aloe vere.

Svojstva zacjeljivanja rana.

Oralni dodatak aloe vere pruža trajnu podršku za zacjeljivanje i pomaže vašem tijelu da se kontinuirano popravlja, bez obzira imate li malu ranu poput posjekotine ili imate problem zarastanja rane povezan sa operativnim zahvatom. Takođe pomaže kod zacijeljivanja rana kod hemoroida.

Aloja vera za astmu

Astma u prosjeku pogađa jednu od četiri osobe i prisutna je u svim dobnim skupinama. Simptomi astme uključuju piskanje, prekomjernu proizvodnju sluzi i pretjerano kašljanje. Simptomi su rezultat prekomjerne aktivnosti mišića koja uzrokuje upalu i stvaranje sluzi. Može biti izazvan alergijama, emocijama ili stresom.

Jedno istraživanje iz 2005. godine pokazalo je da je 57% proučenih astmatičara pronašlo veće olakšanje pri kombinovanju konvencionalnih i prirodnih lijekova. Jedan od prirodnih tretmana koji se koristilo bio je aloe vera.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top