Arginin

Arginin

Dosta je novih moćnih lijekova koji pomažu u prevenciji i liječenju kroničnih zdravstvenih problema. Ali takođe znamo da i određene hranljive materije mogu pomoći. Uzmimo na primjer arginin. Arginin je u posljednje vrijeme privukao puno pažnje zbog svojih potencijalnih blagodati za srce. To je važno jer danas oko 85,6 miliona Amerikanaca ima neki oblik kardiovaskularnih bolesti.

Nedostaci arginina su rijetki. Može se pronaći u mnogim namirnicama, a vaše ga tijelo također može stvoriti. Hrana bogata argininom uključuje crveno meso, ribu, živinu, pšenične klice, žitarice, orašaste plodove, sjemenke i mliječne proizvode. Ali što arginin čini za srce i postoje li potencijalni neželjeni efekti?

Zašto nam je potreban arginin?

Arginin, poznat i kao L-arginin, uključen je u brojne različite funkcije u tijelu. Na primjer:

  • Pomaže kod zarastanje rana
  • Pomaže bubrezima u uklanjanju otpadnih tvari iz tijela
  • Održavanje imunološke i hormonske funkcije
  • Proširuje i opušta arterije
  • Povećanje grudi
  • Sredstvo za produženje erekcije

Kao prirodni dodatak prehrani, arginin je pobudio posebnu pažnju zbog mogućih blagodati za srce.

Koje su prednosti Argininog kod srca?

U tijelu se aminokiselina arginin mijenja u azot oksid (NO). Azotovov oksid je moćan neurotransmiter koji pomaže opuštanju krvnih žila i poboljšava cirkulaciju.

Neki dokazi pokazuju da arginin može pomoći u poboljšanju protoka krvi u arterijama srca. To može poboljšati simptome začepljenih arterija, bol u prsima ili anginu i bolest koronarnih arterija. Međutim, trenutno nema podataka o tome kako dugotrajna upotreba arginina utječe na holesterol ili zdravlje srca.

Budući da arginin može pomoći arterijama da se opuste i poboljša protok krvi, može pomoći i kod poremećaja erekcije. Ovdje moćete saznati kako povećati grudi uz pomoć kreme kojoj je glavni sastojak upravo Arginin.

Postoje i druge potencijalne zdravstvene koristi od arginina, poput mogućeg smanjenja krvnog pritiska kod nekih ljudi i poboljšane udaljenosti hoda kod pacijenata s povremenim grčevima nogu i slabošću poznatim kao povremena klaudikacija.

Nisu sve studije o argininu bile pozitivne. Studija iz 2006. godine pokazala je da arginin nije bio koristan – a možda je štetan – za liječenje srčanih udara u kombinaciji sa standardnim liječenjem.

Da li je dodatak arginina siguran?

U kliničkim ispitivanjima arginin se sigurno koristio s manjim neželjenim efektima do tri mjeseca. Moguće nuspojave uključuju bol u trbuhu i nadutost, proljev i giht. To takođe može prouzrokovati pogoršanje disanja kod osoba sa astmom.

Arginin može komunicirati s određenim lijekovima koji snižavaju krvni pritisak. Također može komunicirati s određenim lijekovima za srce i lijekovima poput Viagre koji liječe erektilnu disfunkciju.

Trudnice i dojilje ne bi trebale uzimati suplemente bez prethodnog razgovora sa svojim liječnikom.

Koliko dnevno treba arginina?

Ne postoji preporučena dnevna količina za arginin, jer ljudsko tijelo obično stvara dovoljno.

Ako se uzima kao dodatak, često su potrebne veće doze arginina, a pokazalo se korisnim i do 1200 mg dnevno. Prije nego što ga uzmete, razgovarajte sa svojim liječnikom o rizicima i koristima.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top