Crni kim i zdravlje

Istorija

Kim dolazi s Mediterana. Neki izvori ukazuju da se kim prvi put pojavio u Egiptu. Rani Egipćani koristili su sjeme kima u svom kuhanju, a također i u mumifikaciji. Sjeme kima pronađeno je u grobnicama koje datiraju prije 4000 godina.

Grci su koristili kim kao začin, držeći posudu sa sjemenkama na trpezi kako bi se koristio uz hljeb i vino. Ovo malo sjeme se smatralo najfinijim začinima dostupnim grčkom svijetu u tim godinama prije nove ere. Sokrat ga je smatrao pomoćnim sredstvima za znanstvene svrhe, dok su ga drugi tražili u medicinske svrhe: probavne probleme i nadimanje.

Kim je tražen do te mjere, da je služio kao ekvivalent novcu. Nositi veliku vreću sjemena kima bilo je kao da imate gomilu novca u džepu.

Evropa

Kako se upotreba sjemena kima širila Europom u trgovini, kim je postao popularan i dostupan začin za kuhanje.

Evropski folklor u vezi kima ukazuje na vjeru u sposobnost sjemena da osigura vjernost. Vjerovalo se da konzumiranje sjemena ili praha sprječava oženjenog muškarca da zaluta, stado pilića da ne odluta od kuće. U nekim zajednicama postajalo je uobičajeno da mladenci i mladoženja nose sjeme kima na svojoj svadbenoj ceremoniji.

Mnogi su bilo kojeg dana nosili kim u džepovima. Čovjek koji je išao u rat pio je vino pojačano kuminom prije odlaska, a zatim je sa sobom nosio pogaču sjemenki kima.

Amerika

Kada su se španski i portugalski istraživači uputili na zapad, sa sobom su nosili sjeme kima. S obzirom na činjenicu da će kim rasti i sjevernije od Norveške, ne bi bilo problema da ovo kulinarsko sjeme započne u Meksiku i na jugozapadu Sjedinjenih Država. Ono što je nastalo na Mediteranu i postalo ključni sastojak sjevernoafričke i indijske kuhinje, sada je postalo glavni sastojak meksičke kuhinje.

Sjeme kima prevladavalo je hiljadama godina, nikada se nije približilo listi ugroženih vrsta. Ključni je sastojak indijskog curry praha i garam masale, meksičkog čilija u prahu i raznih recepata adoboa širom svijeta.

Medicinska upotreba

Svojstva kima su želučana, diuretička, karminativna, stimulativna i antispazmodična. Vrijedan je kod dispepsije proljeva i promuklosti, a poznato je da ublažava nadimanje i kolike. Kim je stimulirajuća ljekovita biljka i sadrži spojeve koji se bore protiv upala, bolova, otoka i viška kilograma.

Čaj od kima

Za pripremu čaja s kimom najbolje je imati sjeme ubrano od domaćih biljaka, kao i sve ostalo. Sjeme kima možete pronaći u trgovinama zdrave hrane. Da napravite čaj sa kimom, uzmite jednu kašičicu osušenih i nježno zdrobljenih sjemenki kima, i dodajte u jednu šoljicu kipuće vode. Neka sjeme kima ostane u vodi deset do dvadeset minuta.

Nakon što se lagano zdrobljeno sjeme kima natapa deset do dvadeset minuta, trebate procijediti sjeme kima i popiti čaj od kima. Pijte jednu ili dvije šalice čaja od kima na dan kako biste olakšali oticanje i upalu. Pijte tečnost dok je vruća nakon obroka.

Vjeruje se da kim pomaže u apsorpciji željeza. Ako imate nedostatak željeza, možda ćete htjeti probati čaj od kima. Dakle, ovo je dobro i za žene koje imaju menstruaciju. Gvožđe pomaže u izgradnji krvnih zrnaca.

Kim je dobar i ako imate probavne smetnje ili plinove. Ako imate problema sa lošom probavom ili plinovima, možda ćete htjeti probati čaj od kima koji će vam pomoći ublažiti probavne smetnje ili plinove. To je ono što oboljeli od IBS-a znaju.

Ostale upotrebe kima

  • Ubrzava metabolizam te se često koristi kao dodatak čajevima i preparatima za mršavljenje.
  • Pečeno sjeme kima također može osvježiti dah. Žvakanje sjemena pečenog kima također može zacijeliti ranice u ustima i smanjiti višak pljuvačke.
  • Čaj od kima liječi probleme u urinarnom traktu, čisti mokraćni mjehur i bubrege.
  • U kombinaciji s piskavicom pomažu u održavanju zdrave prostate i smanjuju probleme u muškim i ženskim reproduktivnim organima i mokraćnom sistemu.
  • Žličica kima kuhana u vodi smanjuje bol u tijelu i djeluje kao prirodno sredstvo za spavanje onima koji teže zaspe.
  • Čaj od kima može se piti za smanjenje simptoma prehlade i upale grla.
  • Kim pomaže u uklanjanju viška sluzi i zato se dobro uzima tokom sezone alergija ili na početku prehlade.

Glavna prednost kima je u tome što pomaže u regulaciji rada crijeva i može pomoći u zaustavljanju proljeva jedući ga s malo šećera. Kim i komorač kombinirani u jednakim dijelovima i žvakani ili kuhani kao čaj pomažu u pospješivanju probave. U kombinaciji s kurkumom i paprom u zrnu postaje vrlo dobra probavna pomoć i pojačivač imuniteta.

Kim se može žvakati nakon obroka kako bi se pospješila probava i smanjila bol u želucu.

GoSlim

Čaj za mršavljenje

Jedan od četiri glavna sastojka, čaja za ubrzavanje metabolizma GoSlim je i kim, gdje zajedno sa ostalim prirodnim sastojcima, definitivno pomaže u borbi protiv viška kilograma.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top