Deset savjeta za zdrave vene

Deset savjeta za zdrave vene

Problemi sa venama mogu biti naporni. Izlazak na kraj sa proširenim venama nije nešto što ćete naučiti u školi. Kada znamo da smo svakodnevno izloženi pretilosti, holesterolu ili dijabetesu, stvari oko vena postaju još komplikovanije. Stoga je važno da se prema našim venama odnosimo sa ljuvbavlju i pažnjom koju one zaslužuju, jer pripadaju primarnom sistemu koji nas održava u životu!

Sledeća lista vam može pomoći u koracima da izbegnete proširene vene.

1. Nemoje se izlagati pretjeranoj toploti

Za neke ljude nema ništa bolje od duge, vruće kupke ili dugotrajanog izlaganja na ljetnom suncu. Međutim ove prakse ne utiču pozitivno na vene. Vremenom, vrućina, posebno iz kupke ili vruće kade, može povećati oticanje vena i dovesti do okupljanja krvi. Ako ovo postane redovna navika, ista može dovesti do proširenih vena i ugrušaka u krvi.

2. Hidriranje tijela

Hidratacija je ključ zdravog tijela, ali posebno pomaže venama koje su možda osjetljive na insuficijenciju. Kada je vaše tijelo hidrirano vodom, krv vam postaje ređa i zato lakše teče. Gusta krv obično je znak da nema dovoljno vode u tijelu i stavlja vene na veći rizik od ugrušaka i insuficijencije. Oteklina uzrokovane dehidracijom, često su znak neefikasnog protoka krvi i mogu dovesti do ozbiljnijih problema. Preporučujemo svakodnevno piti najmanje osam čaša vode, vaše vene će vam biti zahvalne!

3. Recite ne napicima sa puno šećera

napici-sa-puno-secera
Napici sa puno šećera su opasnost za zdravlje vena

Soda, sokovi i energetska pića mogu imati sjajan ukus, ali ne održavaju vaše vene u top formi! Povećani unos šećera dovodi do povećane proizvodnje lipoproteina, koji mogu oksidirati i zalijepiti se na zidovima vaših krvnih žila i dovesti do nakupljanja plaka. Ovaj plak izaziva zgrušavanje i može dovesti do visokog holesterola, kao i do venskih i arterijskih problema. Ustupite mjesto prirodnim šećerima sadržanima u voću!

4. Nosite kompresijske čarape i podignite noge!

Ako ste osjetljivi na vensnu insuficijenciju, bilo genetikom, trudnoćom ili prirodom radnog dana, kompresijske čarape će biti dobar izbor da izbjegnete probleme sa venama. Kompresijske čarape služe neprestanom stiskanju mišića oko vena tokom dana, kako bi se ubrzao protok krvi prema srcu. Ako provodite sate sjedeći ili stojeći ili imate prekomjerni pritisak na nogama zbog trudnoće ili gojaznosti, važno je koristiti kompresijske čarape da pomognete pravilnoj cirkulaciji.

Podizanje nogu tokom dana takođe je važno za poboljšanje cirkulacije. Ako započnete i završite dan sa nogama uz zid pet minuta, prisilit ćete dotok krvi u srce, smanjujući oticanje, a ujedno ćete smanjiti pritisak na noge. Ako imate vremna, podizanje nogu iznad bokova odličan je način da se nekoliko minuta oslobodite pritiska i da vam proradi cirkulacija.

5. Ne dižite teške tegove

Iako je vježbanje od vitalnog značaja za poboljšanje vašeg ukupnog zdravlja, dizanje teških tereta može biti štetno za zdravlje vaših nogu, kao i pojavu proširenih vena. Dodavanje težine vašem tijelu i postavljanje većine pritisaka na noge i noge, već i sami naslućujete, samo povećava opterećenje na vašim venama. Naravno, kardio vježbe i dizanje laganih tereta, povećaće vam cirkulaciju i spriječi daljnje oštećenje vena.

6. Šetajte

Samo zato što dizanje tegova možda nije korisno za vaše vene, to svakako ne znači da s vježbanjem treba potpuno prestati! Pored pomenutih kardio vježbi i laganih tegova, hodanje je jedan od najefikasnijih načina za očuvanje zdravih vena. Hodanje potiče kontrakciju mišića oko vena na isti način na koji rade i kompresijske čarape. Svakodnevno hodanje može dramatično poboljšati vaše opšte zdravlje i dovesti do gubitka kilograma u kombinaciji sa zdravom prehranom.

7. Pušenje

pusenje-neprijatelj-vena
Pušenje je neprijatelj vena

Pušenje generalno nanaosi velike štete vašem tijelu, a posebno nanosi štetu kardiovaskularnom sistemu, uključujući i vene. Pušenje ubacuje hemikalije u krvotok koje zgušnjavaju i deoksigeniraju krv, značajno usporavajući protok krvi. Nadalje, nikotin uzrokuje otvrdnjavanje i suženje arterija, što znatno povećava vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka. Prestanak pušenja potpuno će ukloniti ovaj rizik i poboljšati funkciju ne samo vaših vena, već i pluća i unutrašnjih organa.

8. Jedite zdravo

Ovo vam možda neće biti šok, ali voće i povrće su najbolje stvari koje možete dati svojim venama! Hrana bogata vitaminom C, poput dinje, papaje i naranče, poboljšava venski promjer, dok tamno lisnato zelje i slična hrana bogata vitaminom K doprinose zdravlju vaših zidova vena i poboljšanju cirkulacije.

9. Ne sjediti ili stajati cijeli dan

Nakon dugog dana, ako smo stajali ili sjedili sve vreme, vene bivaju uspavane i cirkulacija krvi biva otežana. Ako vaš posao zahtijeva produžene sate stajanja, preporučujemo vam da tokom dana povremeno sjedite i uzdignete noge. Isto tako za osobe koji većinom dana sjede, trebalo bi da se potrud e i nađu vreme za peridično šetanje.

10. Kreme i gelovi

Ako je pak bolest vena očigledno tu, trebalo bi da uz pridržavanje svih ovih devet savjeta, potrežite savjet od lekara. Ako već imate uspostavljenu dijagnozu naše kreme i gelovi za vene, Varcosin i Varikosette sa sigurnošću će uticati na brži oporavak i održavanje zdravih vena.

Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt | Prijava na listu
MaxPonuda.com Copyright © 2021
Top