Divlji Kesten

Divlji kesten nije “kesten”

Kad čujete pjesmu o kestenima koji se peku na otvorenoj vatri, nemojte pobrkati ove orašaste plodove za divlje kestene. Divlji kesten, koji se nazivaju i lukovi, je vrlo različita biljka.

Jesu li divlji kesteni jestivi?

Ne nisu. Općenito, otrovne divlje kestene ne bi trebali konzumirati ljudi, konji ni druga stoka.

Stabla divljeg kestena koja rastu širom SAD-a i širom svijeta, potiču iz našeg evropskog regiona Balkana. Doneseni su od strane kolonista. Drveće divljeg kestena se široko uzgaja kao ukrasno drveće za pravljenje hlada. Može da naraste do 15 m visine, a dostižu starost i do 500 godina!

Također su atraktivni palminti listovi divljeg kestena. Imaju pet ili sedam zelenih listića sjedinjenih u centru. Stabla proizvode lijepe bijele ili ružičaste cvjetove šiljaka do stopala (30 cm.), koji rastu u grozdovima.

Plod i cvijet

Ovi cvjetovi, zauzvrat, daju šiljaste orašaste plodove koje sadrže glatke, sjajne sjemenke. Nazivaju ih divljim kestenima. Oni podsećaju na jestive kestene, ali u stvari su otrovni!

Plod divljeg kestena je šiljasta zelena kapsula promjera 5-7,6 cm. Svaka kapsula sadrži dva divlja kestena ili lukavice. Matice se pojavljuju u jesen i padaju na zemlju dok dozrijevaju. Često imaju bjelkasti ožiljak u podnožju.

Možete li jesti divlje kestene?

Ne, ne možete sigurno konzumirati plodove divljeg kestena. Otrovni divlji kesten uzrokuje ozbiljne gastrointestinalne probleme ako ga ljudi konzumiraju.

Jesu li divlji kesteni otrovni i za životinje?

Da. Goveda, konji, ovce i kokoši otrovani su jedući otrovne konkere ili čak mlade izdanke i lišće stabala. Čak se i pčele mogu ubiti hranjenjem nektarom i sokom divljeg kestena. Konzumiranje ploda divljeg kestena ili lišća stabala divljeg kestena uzrokuje bol kod konja, a druge životinje razvijaju povraćanje i bolove u trbuhu.

Međutim, izgleda da jeleni mogu pojesti otrovne pivovare bez lošeg učinka.

Upotreba divljih kestena

Iako divlje kestene ne možete jesti ili hraniti stoku, oni imaju izuzetne ljekovite svrhe. Ekstrakt iz otrovnih konkera sadrži kumarine, flavonoide, saponine, treslovine, glikozid eskulin i razne druge aktivne tvari.

Uglavnom se koristi se za liječenje hemoroida i hronične venske insuficijencije. Kao takav je jedan od glavnih sastojaka gelova protiv proširenih vena. Zbog osobine da smanjuje otoke, koristi se kod krema za bolove u leđima i zglobovima.

Postoji teorija da se pauci drže podalje od divljeg kestena. Međutim, još uvijek se ne zna da li divlji kesteni zapravo odbijaju pauke ili se jednostavno pojavljuju u isto vrijeme kada pauci zimi nestaju.

Izdvajamo

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top