Holesterol ishrana

Dijetalni program za pomoć snižavanju holesterola

Pokušavajući da snizite holesterol dijetom, postajete zdraviji. Jedino što trebate učiniti je eliminacija svih vrsta zasićenih masnoća iz ishrane. Zasićene masnoće obično potiču od mesnih proizvoda i rafinirane hrane. Vrijeme je da se kaže ne mliječnim proizvodima od punomasnog mlijeka kao što su topljeni sir, maslac i drugi. Možete ih zamijeniti sirom s malo masnoće, mlijekom s niskim udjelom masti i margarinom.

Naravno, pokušaj snižavanja holesterola ishranom nije jedini način da to učinite jer postoje i druge stvari koje biste mogli učiniti, a to su:

Fizička vježba

Možete napraviti neku redovnu vježbu jednostavno izlazeći u šetnje pola sata dnevno. Vježbanje ne zahtijeva od vas da upotrebite nešto što će vam uzimati knogo vremna, ni novca, osim šetnje, mogli biste i trčati, voziti bicikl i plivati. Svakodnevno vježbanje možete povećati jednostavnim penjanjem stepenicama, umjesto da vozite liftom ili hodanjem po hodniku radije nego da samo sjedite.

Voće i povrće

Uključite više voća i povrća u svoje obroke – i svježe voće i povrće uvijek mogu biti korisni za vaše zdravstveno stanje jer pružaju širok izbor hranljivih vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka.

Uz to, povrće i voće imaju viši nivo vlakana koji će pomoći vašem tijelu da ne povećava nivo holesterola koji dolazi upravo od obroka koje unosite. Vlakna također reguliraju vaš rad crijeva, kao i da pojačavaju metabolizam uopšte. Štaviše, to će pomoći kada se smanji nagomilavanje masti u vašem telu.

Zaboravite na nutritivno bezvrijednu hranu (junk food)

Bezvrijedna hrana može povećati nivo holesterola u tijelu do upadljivih nivoa. Oni su masne kiseline kao i ulja koja mogu naštetiti organizmu.

Riba

Ishrana treba da sadrži više ribe – dvije, ili možda tri, porcije ribe svake sedmice. To će vam pomoći da prirodno smanjite nivo holesterola u tijelu. Ribe poput tune, sardine i lososa imaju visoku razinu omega-3 masne kiseline koja pomaže smanjenju tjelesnog holesterola.

Zaključak

Prije donošenja odluke o smanjenju holesterola dijetom ili možda vježbanjem, razgovor s liječnikom sigurno će vam pomoći, pogotovo ako uzimate lijekove za bilo koje druge zdravstvene probleme. Redovno izbalansirani obroci zajedno s dobrom vježbom ne samo da djeluju dobro na snižavanje vrijednosti holesterola, već mogu i voditi ka zdravijem životu uopšte.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top