Nana biljka

Porijeklo

Nana (metvica, mint, pepermint – Mentha piperita L.) potječe od latinske riječi mentha, koja je ukorijenjena u grčkoj riječi minthe, koja se u grčkoj mitologiji spominje kao Minthe ili Mentha, nimfa. Prema grčkoj mitologiji, Menta je naljutila Persefonu, ženu kralja podzemlja, a Persefona ju je pretvorila u mentu oštrog mirisa.

Kao engleski kolokvijalni izraz, “menta” označava bilo koju malu šećernu poslasticu aromatiziranu po ukusu gore spomenute biljke.

Hemijski sastav

Uprošćeni hemijski sastav nane je:

 • 35-45% mentola – u eterskom ulju
 • 6-12% tanina
 • triterpen
 • ostale gorke supstance

Izgled

Nana nema jak korijen, i u dubinu ide najviše do 3-4 cm. Razmnožavanje se vrši reznicama. Stabljika nane može narasti od 20 do 130 cm. Uglavnom je razgranata je i grmolika. Listovi su jajasti, a vrh zašiljen. List je tamnozelene boje, a rebra unutar lista ljubičasta. Listovi su prekriveni dlačicama na kojima se nalaze se žlijezde s eteričnim uljem. Plod je kalavac, male veličine i tamnosmeđe boje.

U kontinentalnoj Evropi nana cveta od sredinoe juna do početka jula.

S obizirom na preovlađujući sastav mentola, nana ima prijatan oštar miris. Kao takva često se koristi u proizvdnji ulja, čajeva, sokova, lijekova, a pogotovo u kozmetičkim proizvodima. Kod nas se proizvodi zelena, crna i bijela menta.

Upotreba u kulinarstvu

List je kulinarski izvor mente. Nana se može koristiti svježa, osušena, kao ekstrakt ili kao eterično ulje (ulje peperminta, ulje nane). Svježa menta se obično preferira u odnosu na sušenu mentu kada skladištenje mente nije problem. Listovi su prijatnog toplog, svežeg, aromatičnog, slatkog ukusa sa hladnom završnicom u ustima.

Menta se koristi i u slatkim i u slanim jelima. Koristi se u čajevima, pićima, želeima, sirupima, bombonima i sladoledima. U bliskoistočnoj kuhinji, menta se koristi za jela od jagnjetine. U britanskoj kuhinji, sos od mente je popularan uz jagnjetinu. Nana je neophodan sastojak Touareg čaja, popularnog čaja u sjevernoafričkim i arapskim zemljama.

Alkoholna pića ponekad imaju aromu mente, odnosno džulep od nane i Mojito. Crème de menthe je liker s okusom mente koji se koristi u pićima kao što je skakavac.

Eterično ulje mente i mentol se uveliko koriste kao arome u osvježivačima daha, pićima, antiseptičkim ispiranjem usta, pasti za zube, žvakaćim gumama, desertima, bombonima i čokoladu od nane.

Metil salicilat, koji se obično naziva “ulje zimzelena”, često se koristi kao aroma mente za hranu i bombone zbog svoje arome poput mente. Proizvodi se od “zimzelenih” biljaka, posebno vrste Gaultheria.

Sirup od nane. Sok od nane

Sirup od nane (od koga u kombinaciji sa vodom dobijamo osvježavajući sok) je zdrav i okrepljujući napitak, koji pozitivno djeluje na probavni sistem.

Sastojci

 • Pola kilograma svježe nane (cijele grančice)
 • 30-50 grama limunske kiseline (ovisno o okusu)
 • 3 kilograma šećera
 • 4 litre vode

Priprema

Vodu i šećer zajedno kuhati, dok voda ne zavrije. Kada zavrije kuhati još pola sata u poluotkrivenoj posudi. Poslije toga, sknuti šerpu sa šporeta, dodati limunsku kiselinu i pustiti da se se smjesa djelimično ohladi. Dok je smjesa mlaka (ali ne i hladna) dodati grančice od nane, i nakon miješanja ostaviti 24 sata da odstoji.

Sirup je neophodno procijediti kroz gazu i siptati u staklenu bocu. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a moguće ga je i smrznuti.

Čaj od nane

Sastojci

Naberite ili pripremite oko 10 listića nane. Zatim zagrejanom vodom prelijte ove listove i ostavite da tako stoji 10-20 minuta. Nakon toga ga procedite i pijte ga toplog ili mlakog, bolji je efekat nego da ga pijete skroz ohladjenog.

 • 10 listića nane
 • Voda

Priprema

Zagrijte vodu i dodajte listiće nane. Ostavite u zatvorenoj posudi 20 minuta. Uglavnom se pije mlak, ali najbolji rezultati za zdravlje je kada je totalno rashlađen

Za šta je dobar čaj od nane?

Bez kofeina – Kao i većina biljnih čajeva, sve biljke iz porodice mente su 100% bez kofeina.

Antioksidansi – Utvrđeno je da su metvica, pepermint i druge mente bogate antioksidansima, širokom klasom hemikalija za koje se smatra da promovišu sveukupno zdravlje sprečavajući oštećenja organizma i štiteći od raka i tumora.

Apsorpcija gvožđa – Postoje dokazi da čaj od nane može poboljšati sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe. U zemljama Bliskog istoka uobičajeno je kuhati crni čaj zajedno sa metvom. Poznato je da crni čaj inhibira apsorpciju gvožđa; miješanje mente sa crnim čajem može ublažiti ove efekte.

Antibakterijska i antifungalna aktivnost – In vitro studije su otkrile da metvica, pepermint i druge mente inhibiraju rast i ubijaju štetne bakterije, uključujući MSRA (opasan soj bakterija otporan na antibiotike). Takođe se pokazalo da metvica sprečava rast brojnih vrsta štetnih gljivica.

Prednosti za želudac i gastrointestinalni trakt – Pepermint se tradicionalno koristi za smirivanje želuca i liječenje određenih gastrointestinalnih problema. Postoje neki dokazi da je efikasan u liječenju sindroma iritabilnog crijeva.

Korišćenje u medicini i kozmetici

Nana se prvobitno koristila kao lekovita biljka za lečenje bolova u stomaku i grudima.

Za liječenje bolova u stomaku, osušeni listovi mente stavljaju se u kipuću vodu, koju se pije kada se ohladi. Ovaj čaj se zove monstranzo. Tokom srednjeg vijeka, listovi mente u prahu korišteni su za izbjeljivanje zuba. Čaj od nane je jak diuretik. Nana takođe pomaže varenju.

Mentol iz eteričnog ulja mente (40-90 posto) je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda i nekih parfema. Mentol i eterično ulje mente se također mnogo koriste u medicini kao sastavni dio mnogih lijekova, a vrlo su popularni u aromaterapiji.

Upotreba nane tj. mentola je raznovrsna. Može se koristiti:

 • U proizvodima bez recepta za kratkoročno ublažavanje manje upale grla i manje iritacije usta ili grla (balzami za usne, lijekovi protiv kašlja)
 • Kao antipruritik za smanjenje svraba, kod krema za hemoroide i kod tretmana uboda insekata
 • Kao lokalni analgetik za ublažavanje manjih bolova kao što su grčevi mišića, uganuća, glavobolja i slična stanja
 • U određenim lijekovima koji se koriste za liječenje opekotina od sunca, jer pruža osjećaj hlađenja (tada se često povezuje s alojom)
 • Koristi se kao sastojak za gel protiv celulita, zbog osobine da rashlađuje kožu prilikom tog anticelulit tretmana
 • kao aditiv u određenim markama cigareta, za aromu, za smanjenje iritacije grla i sinusa uzrokovane pušenjem, i vjerojatno da bi se smanjio loš zadah kod pušača i možda poboljšao miris pasivnog pušenja
 • zbog jakog i prijatnog mirisa koristi se kod krema protiv gljivica na nogama

Mnogi ljudi također vjeruju da se jak, oštar okus i miris mente može koristiti kao blagi dekongestiv za bolesti kao što je prehlada.

U Rimu, Plinije je preporučio da je vijenac od mente dobra stvar za studente jer se smatralo da “uzbuđuje njihove umove”.

Insekticidi

Kamperi često koriste listove mente za odbijanje komaraca. Također se kaže da ekstrakti listova mente imaju posebnu sposobnost ubijanja komaraca.

Ulje mente se također koristi kao ekološki insekticid zbog svoje sposobnosti da ubije neke uobičajene štetočine poput osa, stršljena, mrava i žohara.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top