Šta su bore?

Šta su bore

Bore, prirodni dio starenja, najviše su istaknute na koži koja je izložena suncu, kao što su lice, vrat, ruke i podlaktice.

Iako genetika uglavnom određuje strukturu i teksturu kože, izlaganje suncu je glavni uzrok nastanka bora, posebno za ljude sa svijetlom kožom. Zagađen zrak i pušenje također pridonose nastanku bora.

Bore su linije i nabori koji se formiraju na vašoj koži. Neke bore mogu postati duboke pukotine ili brazde i mogu se posebno primijetiti oko očiju, usta i vrata.

Uzroci

Kako odrastate, vaša koža prirodno postaje manje elastična i lomljivija. Smanjena proizvodnja prirodnih ulja isušuje vašu kožu i čini je naboranijom.

Masnoća u dubljim slojevima vaše kože smanjuje se. To uzrokuje labavu, opuštenu kožu i izraženije linije i pukotine.

Ultraljubičasto zračenje koje ubrzava prirodni proces starenja glavni je uzrok ranog stvaranja bora. Izloženost UV svjetlu razgrađuje vezivno tkivo vaše kože – kolagena i elastinska vlakna, koji leže u dubljem sloju kože (dermis).

Bez potpornog vezivnog tkiva, vaša koža gubi snagu i fleksibilnost.

Pušenje može ubrzati normalan proces starenja vaše kože, pridonoseći nastanku bora.

Pokreti lica i izrazi lica, poput osmijeha, dovode do finih linija i bora (a to ne znači da se ne treba smijati :). Svaki put kada koristite mišić lica, ispod površine kože formira se utor. I kako koža stari, gubi se fleksibilnost i više nije u stanju vratiti se na svoje mjesto.

Savjeti za zaštitu kože

Zaštitite svoju kožu od sunca. Ograničite vrijeme koje provodite na suncu, posebno u podne, i uvijek nosite zaštitnu odjeću, poput šešira širokog oboda, košulja dugih rukava i sunčanih naočara. Takođe, koristite sunčanu kremu tokom cijele godine, kada ste vani.

Odaberite proizvod za njegu kože s ugrađenim faktorom zaštite od sunca (SPF) od najmanje 15. Slobodno nanesite malo više kreme za sunčanje svaka dva sata – ili češće ako plivate ili se znojite.

Osušeni djelovi kože mogu dovesti do preuranjenih finih linija i bora. Vlaženje kože pomaže prikrivanju linija i nabora.

Jedite zdravu prehranu. Postoje dokazi da određeni vitamini u vašoj prehrani pomažu u zaštiti vaše kože. Potrebno je više jesti voća i povrća.

Ako vam bore smetaju, imate više opcija nego ikad prije da ih ublažite ili učinite manje vidljivim.

Najbolje kreme u našoj ponudi možete pronaćo na ovoj stranici.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top