Proširene vene

Varikozne vene

Varikozne vene su iskrivljene, proširene vene. Svaka površna vena može se razviti, ali vene koje su najčešće pogođene su one u vašim nogama. To je zbog toga što stojanje i hodanje uspravno povećavaju pritisak u venama donjeg dijela tijela.

Za mnoge ljude varikozne i paučinaste vene nisu ništa više nego kozmetička briga. Kod drugih ljudi varikozne vene mogu uzrokovati bolne bolove i nelagodu. Ponekad varikozne vene dovode do ozbiljnijih problema.

proširene vene

Liječenje može uključivati ​​mjere ili postupke za samolečenje koje vaš liječnik određuje.

Treba znati da varikozne vene ne moraju uzrokovati nikakve bolove. U tom slučaju znaci da možda imate proširene vene su tamno ljubičaste ili plave mrlje koje se pojavljuju iskrivljene i ispupčene oko i na venama. Često su poput vrpce na nogama.

Kada se pojave bolni znaci i simptomi, uglavnom se manifestuju kao bolan ili težak osjećaj u nogama, peckanje, lupanje, grčenje mišića i oticanje u donjim nogama. Takođe bol se može pogoršati nakon dugog sjedenja ili stajanja. Svrab oko jedne ili više vaših vena je takođe uobičajen.

Paučinaste vene

Paučinaste vene su slične varikoznim venama, ali su manje. Paukaste vene nalaze se bliže površini kože i često su crvene ili plave boje.

Paučinaste vene nastaju na nogama, ali mogu se naći i na licu. Oni se razlikuju u veličini i često izgledaju kao paukova mreža.

Možete i sami sebi pomoći. Podizanjem nogu ili nošenje kompresijskih čarapa – može vam pomoći da ublažite bol i može sprečiti da se pogoršaju.

Ali ako ste zabrinuti zbog izgleda i bolova vena, a mjere samozbrinjavanja nisu dale rezultate, možete pokušati sa nekim od pririodnih efikasnih krema na našem tržštu u dogovoru sa ljekarom.

Kontrakcije mišića donjih nogu djeluju kao pumpe, a elastični zidovi vena pomažu da se krv vrati u vaše srce. Sitni zalisci u vašim venama otvaraju se dok krv teče prema vašem srcu, a zatim se zatvaraju da zaustave krv teče unazad.

Ako su ti ventili slabi ili oštećeni, krv može teći unatrag i udružiti se u veni, što uzrokuje da se vene istežu ili uvijaju.

Faktori rizika

Ovi faktori povećavaju rizik od pojave varikoznih vena:

Dob
Rizik od proširenih vena povećava se s godinama. Starenje uzrokuje trošenje i suženje ventila u vašim venama koje pomažu u regulaciji protoka krvi. Na kraju, to trošenje uzrokuje da ventili dopuste malo krvi da vam se vrati u vene tamo gde se sakuplja, umesto da teče do vašeg srca.

Pol
Žene imaju veću verovatnoću da će dobiti prošrene vene. Hormonske promjene tokom trudnoće, predmenstruacija ili menopauza mogu biti faktor jer ženski hormoni teže opuštaju venske zidove. Hormonski tretmani, poput tableta za rađanje, mogu povećati rizik od varikoznih vena.

Trudnoća
Tokom trudnoće povećava se količina krvi u vašem tijelu. Ova promjena podržava plod koji raste, ali također može proizvesti i nesrećnu nuspojavu – proširene vene u nogama. Hormonske promjene tokom trudnoće također mogu igrati ulogu.

Genetika
Ako su ostali članovi porodice imali proširene vene, veća je vjerovatnoća da ćete i vi.

Gojaznost
Prekomjerna težina stvara dodatan pritisak na vaše vene. Stojeći ili sjediti dugo vremena. Vaša krv ne teče dobro ako ste dugo u istom položaju.

Prevencija

Ne postoji način da u potpunosti spriječite varikozne vene. Ali poboljšanje cirkulacije i mišićnog tonusa može umanjiti rizik od razvoja proširenih vena ili dobijanja dodatnih. Uz zdravu ishranu i vježbanje možete dosta pomoći sebi.

Efikasna krema za vene kao i gel za vene takođe može biti od pomoći. Svakako treba izbjegavati dugo sjedenje i stajanje, prevruće kupke i pušenje.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top