Vitamin E

Šta je vitamin E?

Vitamin E je esencijalni hranjivi sastojak sa protuupalnim svojstvima. Vitamin E pomaže u jačanju imunološkog sistema, funkcije ćelija i zdravlja kože. To je antioksidans, što ga čini efikasnim u borbi protiv efekata slobodnih radikala (atomi sa manjkom elektrona u spoljnoj orbiti) proizvedenih metabolizmom hrane i toksina u okolini. Slobodni radikali povezani su sa širokim spektrom zdravstvenih stanja, od raka do preranog starenja.

Vitamin E može biti koristan u smanjenju oštećenja kože od UV zračenja.

Takođe može biti efikasan u smanjenju simptoma atopijskog dermatitisa i masne bolesti jetre, a za usporavanje napredovanja blage do umjerene Alzheimerove bolesti. Može se koristiti za širenje krvnih žila, smanjujući rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

UV svjetlost i izlaganje suncu smanjuju nivo vitamina E u koži. Nivoi vitamina E takođe se smanjuju s godinama.

Da li je vitamin E dobar za vašu kožu

Ulje vitamina E vlaži i njeguje vašu kožu. Dodaje vaš sjaj i čini vašu kožu glatkom i zdravom. Poznato je i da ulje smanjuje hiperpigmentaciju i bore.

Vitamin E utječe na bore jačajući proizvodnju vezivnog tkiva ili kolagena, podržavajući rast novih stanica kože i ubrzavajući regeneraciju stanica. Jednako je učinkovit za smanjenje smeđih mrlja i grube kože. Kada se lokalno nanese na smeđe mrlje, osvjetljava efekt smeđe mrlje i zaglađuje grubu kožu podmazivanjem ćelijskih membrana.

U kojim proizvodima ima najviše Vitamina E?

Orašasti plodovi i sjemenke: sjemenke suncokreta, bademi, lješnjaci, maslac od kikirikija, kikiriki.

Voće: kivi, mango, paradajz.

Povrće: špinat, brokula.

Kako koristiti vitamin E

E ulje je dobiveno iz vitamina E i može se nanositi direktno na kožu ili dodati losionima, kremama i gelovima. Dostupan je u mnogim prodavnicama zdrave hrane i u online shopovima.

Proizvodi su dodaci prehrani i propisanoj terapiji
Terms & Conditions | Privacy Policy | Cookie Policy
Kontakt Prijava na listu
MAXPonuda.com Copyright © 2024
Top